
Förberedelsetid: 0 min
Tillagningstid: 40 min
Prinsesstårta
Beskrivning
Åh, prinsesstårta! Som barn i Småland, var det alltid prinsesstårta som stod på önskelistan till födelsedagar. Min mormor, Astrid, bakade den alltid, och doften av marsipan och hallon fyllde hela huset. Det är en tårta som väcker så många fina minnen. Att baka en prinsesstårta recept är lite av en konst, men det är så värt det när man ser glädjen i ögonen på de man bjuder.
Den här prinsesstårtan är en klassiker, fylld med ljuvlig vaniljkräm, söt hallonsylt och täckt med ett vackert marsipanlock. Det är en tårta som passar perfekt till alla sorters firanden – från barnkalas till studentfester. Om du letar efter en lite enklare variant, kanske en prinsesstårta i glas kan vara något för dig? Du hittar inspiration till det här på sajten också! För mig är fika mer än bara att äta något gott; det är en stund att stanna upp, umgås och njuta av livet. Och en prinsesstårta är en perfekt följeslagare till en riktigt bra fika. Jag brukar också göra en toscakaka till fikat, den är också väldigt populär! Eller varför inte prova en jordgubbstarta om du vill ha något lite lättare?
Att göra en perfekt prinsesstårta handlar om att ta sig tid och vara noggrann. Börja med att baka en luftig tårtbotten – det är grunden för allt. Se till att vispa ägg och socker riktigt pösigt, och vänd försiktigt ner mjölblandningen. När bottnarna är klara, är det dags att göra fyllningen. En krämig marsankräm och fluffig vispgrädde är ett måste, och hallonsylten ger en härlig syrlighet som balanserar sötman. Jag brukar också göra min egen pajdeg när jag bakar, det gör tårtan ännu bättre! Och glöm inte garneringen – ett vackert marsipanlock, rosor, blad och färska hallon gör tårtan extra festlig. Om du vill ha mer inspiration till bakning, kolla in mina recept på lussekatter och saffransbullar, de är också favoriter här hemma.
Den här tårtan är verkligen en hyllning till den svenska fikatraditionen. Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka och äta den lika mycket som jag gör! Och kom ihåg, det viktigaste är att ha kul och att dela tårtan med de du älskar. Kanske vill du också prova att göra en chokladmousse till efterrätt? Eller varför inte en brownie? Det finns så mycket gott att baka!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Tårtbotten: Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar)
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna.
Dela kakan i 3 bottnar.
Fyllning: Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Låt den kallna.
Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.
Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att den blir lite högre på mitten och runt kanterna.
Garnering: Lägg på marsipanlocket.
Garnera med rosor, blad och hallon. Sikta över florsocker.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
