Saffranskaka

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 40 min

Portioner:8

Saffranskaka

Beskrivning

Åh, min älskade saffranskaka! Jag minns hur min mormor alltid bakade denna gyllene skönhet inför julen i Småland. Doften av saffran fyllde hela huset och signalerade att det var dags för mysiga stunder och fika. Det är ett recept som gått i generationer, och jag delar det nu gärna med dig. Att baka en saffranskaka är mer än bara att följa ett recept – det är att skapa en tradition, en känsla av hem och värme.

Denna saffranskaka är verkligen saftig och ljuvlig, perfekt till julens fester eller bara en vanlig fikapaus. Den är lika lätt att baka som en vanlig sockerkaka, men den underbara saffranssmaken och den vackra gyllengula färgen gör den extra speciell. Om du letar efter andra härliga bakverk till jul, kanske du vill prova att baka lussekatter? Eller varför inte en klassisk toscakaka? För en extra festlig touch, servera din saffranskaka med rårörda hallon och vispad grädde – en kombination som är helt oemotståndlig! Om du gillar att experimentera med smaker, kan du även testa att göra en saffranskaka med mandelmassa för en ännu rikare smak. För en snabbare variant, kolla in mitt recept på muggkaka, perfekt när tiden är knapp.

Att välja rätt ingredienser är viktigt för en lyckad saffranskaka. Använd gärna riktigt bra smör och färskt saffran för bästa resultat. Om du vill ha en glutenfri variant, kan du byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. För mer inspiration till bakning, ta en titt på mina recept för smakakor eller kanske en läcker prinsesstarta. Och glöm inte att en god fika alltid behöver ett gott kaffe eller te till! Om du är sugen på något lite annorlunda, kanske en chokladkaka eller en kladdig kladdkaka kan vara något?

Denna saffranskaka i långpanna är också ett populärt alternativ, perfekt när du ska baka till många. Oavsett om du väljer att baka den i en rund form eller i en saffranskaka långpanna, kommer resultatet att bli en underbar och saftig kaka som kommer att förgylla din dag. Jag hoppas att du njuter av att baka och äta denna saffranskaka lika mycket som jag gör! Kom ihåg att bakning handlar om kärlek och omtanke – och att dela med sig av det man älskar.

Ingredienser

matfett till formen

ströbröd till formen

rårörda hallon (till servering)

grädde (till servering)

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175˚C.

2.

Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3.

Smält matfettet.

4.

Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.

5.

Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.

6.

Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.

7.

Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]