
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 25 min
Salted Caramel Kärleksmums
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland. Här i huset doftar det nästan alltid av nybakat, och idag vill jag dela med mig av ett recept som värmer hjärtat – min salted caramel kärleksmums. Det är en riktig klassiker, en av de kakor jag alltid bakade med min mamma under långa, mysiga fika-stunder. Fikan är ju så viktig här i Sverige, en stund att pausa, umgås och njuta av livet. Om du vill prova andra klassiska svenska bakverk, kanske en silviakaka vore något?
Den här salted caramel kärleksmums är inte bara en kaka, det är en känsla. Den kombinerar sötman från den mjuka kakan med den rika, salta karamellen – en perfekt harmoni. Jag brukar använda karamelliserad mjölk, men det är viktigt att inte förväxla den med kondenserad mjölk, som en av våra läsare upptäckte! Om du är sugen på andra chokladkakor, så kanske en kladdkaka eller en vit kladdkaka skulle passa dig? Jag har även ett recept på en kladdkaka i långpanna som är perfekt när man har många gäster.
Det fina med kärleksmums med salt caramel är hur enkel den är att göra. Du behöver inte vara någon mästerbagare för att lyckas. Och variationerna är oändliga! Du kan toppa den med chokladströssel, som jag gör här, eller varför inte testa med hackade nötter eller flingsalt? Om du vill ha en lite nyttigare variant, kan du kolla in mitt recept på vegansk kärleksmums. För de som föredrar glutenfria alternativ, har jag även ett recept på glutenfria kärleksmums. Och om du älskar allt som är sött och chokladigt, så rekommenderar jag starkt att du kollar in min kladdkaka-karleksmums!
Jag hoppas att du kommer att njuta av den här salted caramel kärleksmums lika mycket som min familj och jag gör. Kom ihåg att bakning handlar om kärlek och omtanke, och att det viktigaste är att ha roligt i köket. Och glöm inte att dela din skapelse med dina nära och kära – det är ju det fikan handlar om! Om du vill lära dig mer om bakning, kan du besöka Silviakaka Lindas bakskola. Och för mer inspiration, kolla in recept på chokladbollar!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp eller liknande.
Blanda ihop alla torra ingredienserna och rör om så att bakpulvret fördelas jämt.
Blanda ner det försiktigt i äggvispet.
Häll sedan ner mjölken i smöret och rör om, tillsätt det i smeten under försiktig blandning.
Häll ner smeten i en form (30×30 cm) som du lagt bakplåtspapper i. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Stick i kakan och känn så den är klar rakt igenom. Låt kakan svalna och gör toppingen klar.
Smält smöret i en kastrull, låt svalna lite och tillsätt sedan en burk karamelliserad mjölk. Vispa till en slät smet.
Tillsätt sedan philadelphiaost, rör den så den blir smidig innan du tillsätter den. Tillsist smakar du av med lite salt. Rör till en jämn smet som du sedan häller över den svala kakan. Toppa med strössel och ställ kallt. Låt den stå framme innan servering då den är som godast när den är mjuk.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
