
Förberedelsetid: 60 min
Tillagningstid: 14 min
Semlor Recept
Beskrivning
Åh, semlor! Som en liten bit av barndomen, direkt från Småland. Jag minns hur min mormor alltid bakade semlor inför fastan, och doften av kardemumma fyllde hela huset. Det är en tradition jag håller väldigt kär, och jag delar gärna mitt recept semlor med dig. Att baka semlor är mer än bara ett recept, det är en kärleksförklaring till den svenska fikan.
Dessa klassiska semlor är precis som de ska vara – gräddiga, luftiga bullar fyllda med söt mandelmassa och fluffig vispad grädde. Det är ett bakverk som kräver lite tid och tålamod, men belöningen är väl värd det. Om du letar efter ett glutenfritt alternativ, kanske du vill prova glutenfria semlor recept? Men idag fokuserar vi på det traditionella, det som får hjärtat att slå lite extra. Förutom dessa underbara semlor, kanske du också vill kolla in mina recept på lussekatter eller saffransbullar för mer fika-inspiration. Och om du är sugen på något helt annat, så har jag även ett fantastiskt recept på chokladsas!
När det kommer till fyllningen, är det viktigt att mandelmassan är riktigt smidig och bredbar. Jag brukar tillsätta lite extra sockerlag om det behövs. Och glöm inte att rosta mandlarna lätt innan du blandar ner dem i fyllningen – det ger en extra dimension av smak. För en lite lyxigare variant, kan du även tillsätta lite apelsinskal i mandelmassan. Om du vill ha inspiration till andra bakverk, så rekommenderar jag att du kikar på mina recept för toscakaka eller kanske en klassisk prinsesstarta. Och för alla som älskar sötsaker, så har jag även ett recept på fudge som är helt oemotståndlig!
Att servera semlor är en konst i sig. Det är viktigt att de är nybakade och fortfarande ljumma. Pudra rikligt med florsocker över locken, och servera dem med en kopp varm choklad eller kaffe. Det är den perfekta fikan för en kall vinterdag. Om du vill utforska fler klassiska svenska bakverk, så rekommenderar jag att du kollar in mina recept på mjuk pepparkaka eller kanske en ananaspaj. Och för alla som älskar att experimentera i köket, så har jag även ett recept på baklava som är helt fantastiskt!
Ingredienser
florsocker (garnering)
Gör så här
Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen är slät och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Fyllning: Koka upp socker och vatten, så att sockret löser sig. Ta kastrullen från plattan och tillsätt bittermandelarom. Skär mandelmassan i små bitar och vispa mandelmassan och nästan all sockerlag till en jämn bredbar smet (späd eventuellt med lite mer sockerlag). Hacka mandlarna grovt och blanda ner i mandelmassafyllningen.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min.
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 14 min. Låt bullarna kallna på galler.
Garnering: Skär av ett lock på varje bulle. Bred på fyllningen. Vispa grädden, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






