Småkakor med Gräddfil

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 7 min

Portioner:20

Småkakor med Gräddfil

Beskrivning

Åh, välkomna till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag älskar att baka, och särskilt älskar jag att dela med mig av mina familjerecept. Dessa gräddkringlor med apelsin och muscovadosocker är en riktig favorit här hemma, och jag minns hur min mormor alltid bakade dem till jul. Det är en sådan mysig känsla att få doften av nybakade småkakor sprida sig i huset!

Dessa kringlor är inte bara otroligt goda, de är också förvånansvärt enkla att göra. Jag hade aldrig bakat kringlor innan jag deltog i 'Hela Sverige Bakar', och jag blev så förvånad över hur lätt degen var att arbeta med. Den är så följsam och fin, perfekt för att rulla och snurra ihop. Om du letar efter ett recept på klassiska smakakor, så är detta ett utmärkt val. De är spröda, smakrika och passar perfekt till en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk. Kanske vill du prova att göra andra sorters smakakor med gräddde också? Eller varför inte testa smakakor med muscovadosocker för en extra djup smak?

Jag brukar alltid ha ett stort utbud av smakakor till fikat, det är ju en så viktig del av vår svenska kultur! Fika är mer än bara en paus, det är en stund att njuta av livet med vänner och familj. Om du gillar att experimentera, så kan du testa att tillsätta lite saffran i degen, precis som jag funderar på att göra. Saffran passar så bra med apelsin! Kolla in mina andra smakakor med saffran för inspiration. Eller kanske du föredrar något chokladigt? Jag har massor av recept på choklad smakakor, som dessa smakakor med choklad eller kanske smakakor choklad sega. Och glöm inte att utforska alla mina andra smakakor recept!

Dessa småkakor med gräddfil är verkligen en klassiker som jag varmt rekommenderar. De är perfekta att servera till fikat, eller att ta med som en liten gåva. Jag hoppas att ni kommer att njuta av dem lika mycket som vi gör! Kolla gärna in mina andra recept på gammaldags smakakor för mer inspiration. Och om du vill ha en annan typ av kaka, kanske en sandkaka smakaka eller en kaffekaka smakaka skulle passa?

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 210°C, över- och undervärme. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

2.

Vispa snabbt ihop smör och socker. Blanda mjölet med bakpulver och salt, sikta ner det i smöret. Rör ihop.

3.

Tillsätt grädde samt gräddfil och apelsinskal, rör ihop försiktigt eller baka ut på bakbordet tills du fått en följsam deg. Degen skall kännas smidig och blank.

4.

Rulla ut degen och gör kringlor efter önskad storlek. Jag tycker att ca 10 gram per bit blir bra som småkaka. Rulla till ca 15 cm långa längder och sno ihop till en kringla.

5.

Doppa den i pärlsocker och lägg på plåten. Grädda ca 7 minuter men håll koll så att de inte blir brända på undersidan.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]