
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 20 min
Småkakor med Nougat
Beskrivning
Åh, kära läsare! Välkommen till mitt kök här i Småland. Jag heter Elsa Lundström och jag älskar att baka – det är en tradition som går varmt genom generationer i vår familj. Att doften av nybakade kakor fyller huset, det är ren lycka! Idag delar jag med mig av ett recept som verkligen får mig att tänka på barndomens jular och mysiga eftermiddagar med en kopp kaffe och en god [[LINK:fika]].
Dessa småkakor med nougat är inte bara otroligt goda, de är också perfekta att baka med barnen. Det är ett enkelt recept, men resultatet är verkligen imponerande. Jag har alltid älskat att variera mina [[LINK:smakakor-recept]] och dessa havresnittar med dubbelnougat är en ny favorit. Om du gillar [[LINK:kolakakor]] så kommer du garanterat att älska dessa! De är knäckiga, sega och fulla av smak. Kanske vill du prova andra varianter av [[LINK:smakakor-med-choklad]] också?
Det fina med just dessa [[LINK:smakakor-med-nougat]] är hur lätt de är att anpassa. Vill du ha en glutenfri variant? Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Är du vegan? Använd mjölkfritt margarin och vegansk choklad. Och glöm inte en liten nypa [[LINK:flingsalt]] på toppen – det lyfter smaken något enormt! Jag brukar också göra en stor sats och frysa in, så har jag alltid något gott att bjuda på när fikagästerna kommer. Kolla in mina andra favoriter, som dessa fantastiska [[LINK:smakakor-med-dulce-de-leche]] eller kanske [[LINK:smakakor-med-nutella]]?
För mig är bakning mer än bara ett sätt att skapa något gott att äta. Det är ett sätt att skapa minnen, att dela med sig av kärlek och att njuta av de små stunderna i livet. Jag hoppas att dessa småkakor kommer att bringa lika mycket glädje till ditt hem som de gör till mitt. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt i köket! Kanske vill du också titta på mina tips för att baka perfekta [[LINK:smakakor-havregryn]] eller dessa klassiska [[LINK:smakakor-rosa]]?
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap krämigt med elvisp i en bunke.
Ta bort elvispen och tillsätt vetemjöl, havregryn, salt, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
Dela degen i två delar och rulla varje del till en ca 3-4 cm tjock längd.
Lägg längderna på plåten och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt längderna svalna lite medan du smälter nougaten.
Dela nougaten i bitar och lägg i en värmetålig skål. Smält nougaten över ett vattenbad eller i microvågsugn. Bre ut nougaten på kolasnittslängderna och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna lite grann.
Innan nougaten stelnat helt och hållet är det bara att skära upp längderna i lika många bitar som du vill ha kakor och dekorera med flingsalt. Ställ tillbaka i kylen tills nougaten stelnat helt och hållet.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
