Småkakor med Russin

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:40

Småkakor med Russin

Beskrivning

Åh, dessa småkakor med russin! De påminner mig så mycket om min mormor, som alltid hade en burk full med dem redo för fika. I Småland är fikat en helig tradition, och dessa kakor är en självklarhet på varje bord. Det är något speciellt med doften av nybakade kakor som sprider sig i huset, eller hur? Jag minns hur jag som liten brukade stå på en pall och hjälpa henne, mestadels genom att smaka på smeten, förstås! Om du letar efter ett snabbt och enkelt recept på klassiska [[LINK:smakakor-recept]] så har du hittat rätt.

Dessa makalösa småkaka med russin är verkligen enkla att göra, och det bästa är att de inte kräver några konstiga ingredienser. De är perfekta när du får oväntat besök eller bara behöver något sött till kaffet. Du kan variera receptet genom att byta ut russinen mot tranbär, som receptet föreslår, eller varför inte prova med hackad mörk choklad? För en extra lyxig touch kan du doppa de färdiga kakorna i smält choklad – det blir en fantastisk kombination! Om du gillar chokladsmak, kanske du också vill prova dessa [[LINK:choklad-smakakor]] eller dessa [[LINK:smakakor-med-chokladbitar-recept]]. Vill du ha en annan variant på småkakor, så kolla in dessa [[LINK:smakakor-med-mandelmassa]].

Jag brukar alltid dubbla receptet när jag bakar dessa kakor, för de brukar ta slut väldigt fort! De är så lätta att bara ta en till… och en till. Om du vill utforska fler klassiska svenska bakverk, rekommenderar jag att du kollar in [[LINK:lussebullar-recept]] eller kanske [[LINK:karleksmums]]. Och om du är ute efter andra typer av [[LINK:smakakor]] så har jag massor av recept på min sida! Dessa småkakor passar utmärkt till en kopp kaffe eller te, och är en perfekt del av en mysig [[LINK:fika]].

För en glutenfri variant, kan du testa att byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Det finns många bra alternativ att välja mellan idag. Och om du vill ha en lite mer spännande smak, kan du tillsätta lite kardemumma eller kanel i smeten. Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med russin lika mycket som jag och min familj gör!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader.

2.

Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och russinen. Sikta ner mjöl och bakpulver.

3.

Klicka ut smeten i toppar på bakplåtspappersklädda plåtar.

4.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

5.

Låt svalna på galler.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]