Tigerkaka

Förberedelsetid: 5 min

Tillagningstid: 1H

Portioner:15

Tigerkaka

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland. Här i huset doftar det nästan alltid av nybakat, och inget slår känslan av att dela en bit kaka med familjen och vännerna. Idag ska vi baka en riktig klassiker – en underbar tigerkaka! Den här kakan påminner mig om min mormor, som alltid hade en saftig tigerkaka redo till fikat.

Den här tigerkakan är precis som den ska vara: mjuk, saftig och med ett vackert marmorerat mönster. Det är en tigerkaka recept som gått i generationer här i Småland. Vill du prova att baka en annan klassisk kaka? Kanske en toscakaka? Eller varför inte en prinsesstarta? Det är alltid lika roligt att experimentera i köket! För en extra lyxig fika, servera din tigerkaka med en kopp kaffe och kanske några hembakade smakakor. Jag har massor av recept på smakakor med choklad och andra godsaker, om du vill kika in!

För att få en riktigt saftig tigerkaka är det viktigt att inte grädda den för länge. Håll ett öga på den och gör ett stickprov med en provsticka. Om den kommer ut torr, är kakan klar. Om du vill ha en ännu mer intensiv chokladsmak, kan du tillsätta lite extra kakao. Och glöm inte vaniljen! En riktigt bra vaniljsocker gör stor skillnad. Om du letar efter andra recept på sockerkakor, så rekommenderar jag att du kollar in min mjuk pepparkaka, den är också väldigt populär. Förbered dig på att njuta av en riktigt god saftig tigerkaka!

Jag hoppas att du ska tycka om det här receptet lika mycket som jag gör. Det är en perfekt kaka att baka till helgen, eller när du bara vill ha något gott till fikat. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt i köket! Om du vill lära dig mer om bakning, så har jag massor av tips och tricks på min sida om pajdeg och andra baktekniker. Lycka till med bakningen!

Ingredienser

+ extra till formen

kokos eller ströbröd

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C.

2.

Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.

3.

Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i en hushållsmaskin. Rör ner ett ägg i taget.

4.

Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med vätskan (mjölk eller grädde).

5.

Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.

6.

Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.

7.

Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timme (modellen på formen kan göra att tiden i ugnen kan behöva justeras). Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]