
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 0S
Tiramisu
Beskrivning
Åh, tiramisu! Som en varm kram från en italiensk mormor, fast här i Småland. Jag minns när jag första gången smakade tiramisu, på en liten semester i Toscana. Det var kärlek vid första tuggan! Den krämiga mascarponen, de kaffe-doppade kexen… himmelriket! Nu delar jag med mig av mitt eget tiramisu recept, så att du också kan njuta av denna underbara dessert.
Den här tiramisu recept original versionen är ganska enkel att göra, men kräver lite tid i kylen för att verkligen sätta sig. Det är värt det, tro mig! Tänk dig att bjuda på detta till fika, kanske efter en god pajdeg och en bit toscakaka? Eller som en lyxig avslutning på en middag. Om du letar efter andra läckra desserter, kanske en klassisk chokladmousse eller en fräsch jordgubbstarta kan vara något?
För att få den bästa smaken, använd riktigt starkt kaffe – en äkta espresso är perfekt. Och var inte rädd för att experimentera med spriten! Amaretto ger en härlig mandelsmak, men konjak fungerar också utmärkt. Om du vill ha en lite annorlunda variant, kan du testa att göra tiramisu i glas, det är både vackert och praktiskt. Och glöm inte att pudra över generöst med kakao innan servering! För en extra touch, servera med färska hallon – de kompletterar smaken perfekt. Om du gillar att baka med kaffe, kanske du också vill prova mitt recept på kaffekaka smakaka? Eller varför inte en portion churros till kaffet?
Det här receptet är verkligen en klassiker, och jag hoppas att det kommer att bli en favorit hos dig också. Det är en perfekt dessert att förbereda i förväg, vilket är perfekt när man har gäster. Och om du vill ha något lite snabbare, kanske en portion kolasnittar eller några smakakor med grädde kan vara ett bra alternativ. Men för en riktigt speciell tillfälle, är en hemgjord tiramisu oslagbar! Jag hoppas du njuter av att baka och äta denna underbara tiramisu recept!
Ingredienser
Gör så här
Vispa ihop äggulor och mascarpone till en slät smet.
Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
Vänd ner äggvitevispet i äggsmeten med hjälp av en slickepott.
Blanda spriten med kaffet och doppa hälften av kexen hastigt i kaffet. Lägg kexen i en form (ca 20 x 25 cm, för 8 port). Häll på hälften av äggsmeten och pudra på lite kakao. Doppa sedan resten av kexen och lägg dem på äggsmeten och häll på resten av äggsmeten.
Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Pudra över kakao vid servering och servera gärna med hallon.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
