
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 20 min
Toscakaka
Beskrivning
Åh, Toscakaka! Jag minns hur min mormor alltid bakade denna underbara kaka till fikat. Doften av smör, mandel och karamell fyllde hela huset och samlade oss alla i köket. Det är en riktig smaksensation, och en av de mest älskade klassikerna här i Småland. Att baka en toscakaka är som att skapa en liten bit lycka.
Denna toscakaka är en given succé på alla kalas – lika oemotståndlig som lätt att baka. Det är en sockerkaka som får en fantastisk, krispig mandelglasyr som verkligen tar kakan till en ny nivå. Om du letar efter en enkel men imponerande kaka, är detta receptet för dig! För en extra lyxig variant, prova att göra en lyxig toscakaka med lite extra mandel. Kanske vill du också testa att baka den i en toscakaka i långpanna för att få en större kaka att dela med många? Jag brukar också passa på att baka kolasnittar samtidigt, de passar så bra till kaffet! Om du gillar mandel, kanske du också vill prova min baklava, den är också helt underbar.
För att få den perfekta glasyren är det viktigt att låta den sjuda tills den tjocknat en aning. Det är också viktigt att använda skållad mandel, det ger en finare yta. Om du vill ha en glutenfri variant, kan du byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Jag brukar också göra en sandkaka-smakaka ibland, den är också väldigt populär. Och om du vill ha något lite annorlunda, kan du testa att göra en citron-smakaka. Förberedelserna för denna toscakaka recept är enkla, och resultatet är alltid lika gott. Det är en perfekt kaka att baka med barnen, och en garanterad hit på alla fika-stunder. Glöm inte att kolla in mina andra recept på smakakor, jag har massor av favoriter!
Fika är så mycket mer än bara att äta något gott; det är en stund att stanna upp, njuta och umgås med de man tycker om. Och en bit toscakaka, tillsammans med en kopp kaffe, är en perfekt start på en mysig eftermiddag. Kanske vill du också baka några saffransbullar till fikat? Eller varför inte en äppelpaj? Jag har också ett recept på pannkakssmet som är väldigt populärt. Och om du är sugen på något lite mer exotiskt, kan du testa att göra churros! Hoppas du njuter av denna klassiska svenska kaka lika mycket som jag gör!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 10 bitar), eller smörj formen med matfett.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, matfettet och mjölken i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Förbered glasyren under tiden.
Glasyr: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm under omrörning och låt sjuda tills allt blandat sig och tjocknat en aning.
Häll glasyren över kakan och bred ut den.
Flytta upp gallret till mitt i ugnen.
Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
