
Förberedelsetid: 1H
Tillagningstid: 10 min
Småkakor Lemon Curd
Beskrivning
Åh, dessa småkakor med lemon curd! Jag minns hur min mormor alltid bakade dem till oss barn när vi var små, särskilt under somrarna i Småland. Doften av citron fyllde hela huset och det var alltid ett eftertraktat bakverk till kaffet. Det är en riktig fika-klassiker, och jag är så glad att kunna dela med mig av receptet till er.
Dessa spruckna och sötsyrliga småkakor med lemon curd är en riktig smaksensation. Den hemgjorda lemon curden ger en fantastisk syrlighet som balanserar sötman i kakan perfekt. Det är en kombination som bara måste upplevas! Om du älskar småkakor, så är detta ett recept du verkligen inte får missa. Kanske vill du prova att variera med andra fyllningar? Jag har tidigare bakat småkakor med syltetoy, vilket också är väldigt gott. Eller varför inte testa småkakor med nutella för en chokladigare variant?
Att göra egen lemon curd är inte alls så svårt som man kan tro. Det tar lite tid, men resultatet är så värt det! Och när du ändå är igång, varför inte göra en större sats och använda den till andra bakverk? Den är fantastisk på scones, i pajer eller bara som en klick till en bit frukt. Förutom dessa underbara småkakor med lemon curd, rekommenderar jag varmt att du kollar in mina recept på danska småkakor och småkakor med havregryn. De är också favoriter här hemma!
Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med lemon curd lika mycket som jag och min familj gör. De är perfekta att servera till en kopp kaffe eller te under en mysig fika. Och kom ihåg, bakning handlar om att ha kul och att dela med sig av glädjen till andra. Lycka till med bakningen!
Ingredienser
Gör så här
Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, strösocker, bikarbonat, vaniljsocker och citronskal i en skål.
I en annan bunke vispar du ihop ägg, olja och citronsaft.
Vänd ner de torra ingredienserna.
Fördela degen i bitar om 1,5 msk. Rulla varje bit till en boll. Doppa i socker, sen i florsocker.
Fördela kakbollarna på plåtarna med bakplåtspapper och grädda en plåt i taget i 10-15 minuter.
Så fort de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är varma: gör en grop i mitten på kakorna med hjälp av baksodan på ett tsk-mått. Låt svalna. Fyll med lemon curd.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
