
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 13 min
Småkakor Havregryn
Beskrivning
Åh, välkomna till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, där vi älskar att baka och dela med oss av godsaker. Idag ska vi baka världens godaste havrekakor, och jag är så glad att få dela det här receptet med er. Det är ett recept som går i generationer här i Småland, och det väcker alltid så många fina minnen av barndomen och mysiga fikastunder. Jag minns hur min mormor alltid hade en burk med dessa kakor redo, och doften av nybakade havrekakor fyller fortfarande mitt hem med värme och glädje. Om du letar efter andra härliga småkakor, så har jag många att välja mellan!
Dessa småkakor havregryn är verkligen speciella. De är smöriga, knäckiga och fulla av smak. Hemligheten ligger i smöret, precis som med så mycket annat bakverk här i Småland! Jag brukar säga att smör är bakningens bästa vän. Receptet är otroligt populärt här på bloggen, och jag förstår verkligen varför. Det är ett klassiskt recept på havregryn småkakor som alltid blir uppskattat. Om du är ute efter glutenfria småkakor havregryn, så kan du enkelt anpassa receptet genom att använda glutenfritt mjöl. Jag har också sett många som experimenterar med olika varianter, som att tillsätta hackad choklad eller kokos. Kolla gärna in smakakor med choklad för inspiration!
Det är så enkelt att baka dessa havregryns småkakor. Degen är lite speciell, den är inte så fast, men det är just det som gör kakorna så mjuka och goda. Forma dem bara till bollar och låt dem flyta ut i ugnen. De sjunker ihop lite när de svalnar, men det är helt normalt. Jag brukar alltid baka en stor sats och frysa in, så har jag alltid något gott att fika med. Förutom dessa havrekakor, så älskar jag att baka karleksmums, det är en annan favorit här hemma! Och om du vill ha något lite nyttigare, så kan jag rekommendera morotskaka.
Dessa småkakor med havregryn är perfekta till fikat, till kaffet eller bara som en liten paus i vardagen. Jag hoppas att ni kommer att njuta av dem lika mycket som jag och min familj gör. Glöm inte att dela med er av era bakresultat på sociala medier och tagga mig! Och om ni vill ha fler tips och inspiration, så kolla gärna in mina andra recept på smakakor. Jag har också många recept på gammaldags smakakor som kanske kan falla er i smaken. Nu önskar jag er en riktigt trevlig bakstund!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175C.
Rör smör och socker mjukt.
Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda sedan ihop det med smöret. Blanda därefter i havregrynen, och sist russinen. (Det här går lika bra att göra i en bakmaskin som för hand.)
Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, det blir två plåtar med ca 14-15 bollar på varje plåt.
Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 13-14 minuter. De kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler, men vänta gärna några minuter innan du flyttar dem så de hinner stelna till.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
