
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 7 min
Småkakor med Mandel
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland bakar vi mycket, och inget slår känslan av att dela en kopp kaffe och nybakade småkakor med familj och vänner. Det är själva definitionen av fika, och det är något jag älskar mer än något annat. Idag ska vi baka småkakor med mandel, en riktig klassiker!
Dessa småkakor med mandel, eller småkaka med mandel som vi också säger, är en del av min barndom. Min mormor brukade alltid baka dem till jul, och doften fyllde hela huset. Det är ett recept som gått i generationer, och jag är så glad att kunna dela det med dig. Om du letar efter andra klassiska småkakor, kanske du vill prova mina gammaldags småkakor eller kanske småkakor med mandelmassa. Det finns så många varianter!
Det fina med småkakor med mald mandel är hur enkla de är att göra. Du behöver inte vara någon mästerbagare för att lyckas. Det är bara att blanda ihop ingredienserna, rulla degen och grädda. Och om du vill ha en glutenfri variant, kolla in glutenfria småkakor. Dessa småkaka med mandel är perfekta till kaffet, teet eller bara som en liten sötsak till vardags. De är också fantastiska att frysa in, så du alltid har en burk med nybakade kakor redo. Om du gillar att experimentera, kan du även testa att göra småkakor med äpple eller småkakor med kokos.
Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med mald mandel lika mycket som jag och min familj gör. Kom ihåg att bakning handlar om att ha kul och att dela med sig av glädjen. Och glöm inte att ta en paus för en ordentlig fika när du är klar! Kanske med en kopp kaffe och en bit karleksmums? Lycka till med bakningen!
Ingredienser
Gör så här
Låt smöret bli rumsvarmt, och vispa det sedan med elvisp med socker och sirap.
Rör ner mjölet och häll bikarbonaten ovanpå. Rör runt lite med en sked så att bikarbonaten blandar sig med mjölet innan du börjar arbeta in mjölet i degen. Här är det lättast att jobba degen med händerna.
Hacka sötmandeln, och blanda ner den i degen sist av allt.
Rulla degen till en tjock rulle. (Den ska gå att skiva i cirka 20-25 knappt centimetertjocka skivor sen.) Rulla in degen i plastfolie och lägg den i kylen så länge du har tid att vänta på den, minst 30 min.
Sätt ugnen på 200C och skiva din rulle i cirka 20-25 st knappt centimetertjocka skivor med en vass kniv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka sju minuter. Passa dem sista minuten och ta ut dem när de är gyllenbruna.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
