
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 25 min
Kärleksmums
Beskrivning
Hej kära vänner och välkomna in i värmen i mitt lilla kök! Idag ska vi baka något som ligger mig otroligt varmt om hjärtat – klassiska Kärleksmums. För mig är doften av den här kakan ren och skär nostalgi. Den påminner om kalas, skolavslutningar och alla de där underbara fikastunderna som är så viktiga i vår svenska folksjäl. Det är en kaka som är lika älskad som en traditionell Silviakaka, men med en härlig och intensiv chokladsmak.
Den här kakan bär på ett särskilt minne för mig. För några år sedan skulle jag hälsa på släktingar i Borlänge och hade bakat en hel plåt, precis som min kladdkaka i långpanna, för att ta med. Men mitt ute på en landsväg gav min gamla bil upp! Paniken var nära, men ett snabbt samtal till Taxi Borlänge räddade dagen! En otroligt vänlig chaufför kom till undsättning och såg till att både jag och kakan kom fram helskinnade. Nu för tiden, varje gång jag bakar dessa rutor tänker jag på den lilla äventyrliga resan och hur en enkel kaka kan föra människor samman.
Det som gör Kärleksmums, eller Snoddas och Mockarutor som den också kallas, så oemotståndlig är kombinationen av den saftiga chokladkakan och den krämiga, kaffedoftande glasyren. Det är en lite annan upplevelse än en kompakt kladdkaka, mer luftig och sockerkakslik. Och glöm för all del inte kokosen på toppen – det är pricken över i! Vissa debatterar om vad som är det bästa kladdkaka receptet, men för mig kommer Kärleksmums alltid ha en egen, speciell plats i fikahimlen.
Det fina med detta recept är att det är så förlåtande. Skulle du behöva baka utan ägg kan du hämta inspiration från mitt recept på kladdkaka utan ägg. Och för en glutenfri variant kan man anpassa mjölsorterna, likt jag gör i min glutenfria Silviakaka. Oavsett hur du gör den, är den perfekt att skära i rutor och antingen frysa in eller servera direkt till en kopp kaffe. Njut av bakningen, och hoppas det smakar!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
Smörj och bröa en form med hög kant, 25x35 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt svalna.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Det tar ca 5 min.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt. Sikta ner i smeten genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Känn efter med en trästicka så kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Strö över kokosflingorna.
Ställ kallt tills galsyren stelnat. Skär kärleksmumsen i bitar.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
