Småkakor med Saffran

Förberedelsetid: 32 min

Tillagningstid: 18 min

Portioner:50

Småkakor med Saffran

Beskrivning

Åh, småkakor med saffran! Det är något speciellt med doften av saffran som sprider sig i köket, eller hur? Det påminner mig om min mormor, som alltid bakade dessa ljuvliga kakor inför jul. Hon hade ett litet kök i Småland, precis som jag har nu, och det var alltid fullt av liv och skratt när vi bakade tillsammans. Att baka är så mycket mer än bara att följa ett recept – det är att skapa minnen. Om du letar efter andra härliga julekakor, kanske du vill prova ett klassiskt recept på Karleksmums?

Dessa småkakor med saffran, eller saffranskolakakor som de också kallas, är verkligen lättbakade och otroligt goda. Den kombinationen av saffran och kola är helt magisk! Jag brukar alltid göra en stor sats inför jul, men de är lika goda året runt, speciellt till en mysig fika. För en extra lyxig variant, prova att göra småkakor med saffran och vit choklad. Om du är intresserad av att lära dig mer om bakningstekniker, kolla in SilviaKaka Lindas Bakskola. Och om du vill ha en annan typ av kaka, kanske en kladdkaka kan vara något?

Receptet är enkelt, men det är viktigt att använda riktigt bra saffran för att få den där underbara smaken och färgen. Jag brukar mortla saffranet med lite strösocker för att få fram smaken ännu mer. Och kom ihåg, var inte rädd för att experimentera! Du kan till exempel tillsätta lite rivet citronskal i degen för en fräschare smak. För de som föredrar glutenfria alternativ, finns det recept på glutenfria småkakor med saffran. Och för en annan klassiker, ta en titt på Karleksmums, en annan favorit hos många!

Dessa småkakor med saffran är perfekta att servera till kaffet, teet eller bara som en liten sötsak till fikat. De är också en fin present att ge bort! Jag hoppas att du kommer att njuta av dem lika mycket som jag och min familj gör. Glöm inte att kolla in mina andra småkakor recept för mer inspiration. Och om du är sugen på något chokladigt, kanske en kladdkaka kan vara något?

Ingredienser

Gör så här

1.

Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit mjukt (det går fortare om man delar smöret i mindre bitar).

2.

Arbeta ihop smör och strösocker till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar till detta och även övriga steg i receptet.)

3.

Mortla gärna saffranet med ca 1 tsk strösocker för att få fram saffranssmaken bättre.

4.

Tillsätt saffran, vaniljsocker, bakpulver och ljus sirap och arbeta ihop till en jämn smet.

5.

Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en grovt smulig deg. Det kan ta ett par minuter. Först blir det små smulor som sedan blir större. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då blir det alldeles för mycket mjöl. Väg det istället eller häll upp det i litermått. Om kakdegen inte går att få ihop till en deg så har du tagit för mycket mjöl. Den kan då räddas genom att tillsätta mera smör, olja eller lite vatten.)

6.

Tryck ihop den grovsmuliga smeten till en kakdeg. Dela degen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).

7.

Rulla ut varje degdel till ca 40 cm breda och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Eftersom kakorna flyter ut så lägg dem med så mycket avstånd mellan som möjligt. (Man kan lägga alla 4 st på en plåt, nu lade jag bara 2 st per plåt, det blir lite mindre marginal om man har alla 4 på samma så risken finns att kakorna kan flyta ihop lite grann då.)

8.

Grovhacka mandeln till garneringen.

9.

Platta till längderna lite grann och strö över den hackade mandeln och pärlsockret.

10.

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 18 minuter tills kakorna fått gyllene färg.

11.

Låt kakorna svalna ca 1 minut på plåten. Skär dem sedan direkt i sneda bitar. Låt sedan svalna till rumstemperatur. Förvara gärna i plåtburk. Kakorna går även bra att frysa, se förvaringstips.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]