Syltkakor

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 16 min

Portioner:35

Syltkakor

Beskrivning

Åh, syltkakor! Min mormor bakade alltid dessa till fikat, och doften fyllde hela huset. Det är en av de första kakor jag lärde mig baka själv, och jag minns hur stolt jag var när jag lyckades få dem riktigt fina. Att baka syltkakor är verkligen en kär tradition här i Småland, och jag delar gärna receptet med dig. Om du letar efter andra klassiska småkakor, kanske du vill prova att baka smakakor med gräddfil?

Dessa syltkakor är så enkla att göra, men de smakar himmelskt! Det är en perfekt kaka att baka med barnen, och de kommer säkert att älska att hjälpa till att trycka ner sylten i kakorna. Jag brukar använda hallonsylt, men hjortronsylt är också fantastiskt gott, särskilt om du vill lyxa till det lite. För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Det är viktigt att degen är ordentligt kyld innan du rullar kakorna, annars blir de svåra att hantera. Om du gillar att experimentera med smaker, kan du även testa att tillsätta lite rivet citronskal i degen. För mer inspiration till ditt fika, ta en titt på vår fika-kategori!

Syltkakor recept är verkligen ett måste i varje svenskt hem. De är perfekta till kaffet, téet eller bara som en liten sötsak till vardags. Jag brukar också göra dem när jag har besök, för de brukar alltid bli uppskattade. Om du vill variera dina bakverk, kanske du vill prova på en toscakaka eller en kladdig kladdkaka? Och glöm inte att en kopp varmt kaffe eller té är den perfekta följeslagaren till dina nybakade syltkakor!

För att få riktigt fina skurna syltkakor, kan du använda en våfflad kakform. Det ger dem ett vackert mönster och gör dem extra festliga. Jag har också sett att många använder mandelmassa i degen för att få en lite mer nötig smak. Om du är ute efter andra klassiska recept, rekommenderar jag att du kollar in mormors syltkakor. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha kul när du bakar! Fika är ju till för att njutas av, och det blir ännu bättre när man har bakat det själv.

Ingredienser

Gör så här

1.

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på en arbetsbänk. Tryck ihop degen med händerna. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylskåp minst 30 minuter.

2.

Sätt ugnen på 175°C.

3.

Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

4.

Fyllning: Gör en grop i varje kaka och lägg sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 16 min.

5.

Låt kakorna svalna på galler.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]