Cheesecake

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 0H

Portioner:6

Cheesecake

Beskrivning

Åh, min älskade cheesecake! Jag minns hur min mormor alltid gjorde en liknande, fast kanske inte lika frusen, till sommarfesterna. Det var alltid en höjdpunkt, och jag har försökt fånga den känslan i detta recept. Det är en riktig glasstårta, perfekt för varma dagar eller när man bara vill ha något extra festligt. Jag älskar att göra den i förväg, så man slipper stressa när gästerna kommer.

Denna cheesecake är en frusen dröm, en riktig cheesecake recept favorit här i Småland. Den är så enkel att göra, och du kan verkligen anpassa den efter din smak. Vill du ha en lite lyxigare variant? Prova att tillsätta lite bär eller choklad. Jag har också sett varianter med oreo cheesecake botten, vilket låter fantastiskt! Om du letar efter andra läckra bakverk, kanske du vill prova mina smakakor med gräddfil, de är också väldigt populära. Eller varför inte en klassisk äppelpaj?

Det fina med denna frozen cheesecake är att den kan förberedas långt i förväg. Jag har till och med haft en i frysen i flera månader! Perfekt när man får oväntade gäster. Och om du vill göra den lite nyttigare, kan du byta ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot ett växtbaserat alternativ. Det finns så många möjligheter! För de som föredrar en annan typ av dessert, kanske en kladdkaka kan vara något?

Denna cheesecake i glas är verkligen en succé varje gång. Jag brukar servera den med färska hallon, det ger en fin kontrast till den söta cheesecaken. Och glöm inte att kolla in mina andra tårtor & bakelser för mer inspiration! Jag hoppas att du kommer att njuta av detta recept lika mycket som jag gör. Lycka till med bakningen!

Ingredienser

Gör så här

1.

Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke. (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

2.

Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

3.

Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

4.

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

5.

Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

6.

Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp. (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

7.

Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

8.

Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

9.

Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

10.

Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

11.

Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

12.

Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

13.

Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]