
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 25 min
Äppelpaj
Beskrivning
Åh, kära läsare! Välkommen till mitt kök, här i Småland. Jag heter Elsa Lundström, och jag älskar att baka. Det finns få saker som värmer mitt hjärta mer än doften av nybakad paj som sprider sig i huset. Den här äppelsmulan, eller äppelpaj recept som vi säger, är en riktig favorit hos min familj, och jag delar den gärna med er.
Den här äppelpaj är inte vilken äppelsmulpaj som helst. Det är en kombination av sött, surt och en liten nypa flingsalt som verkligen lyfter smakerna. Jag minns hur min mormor alltid insisterade på flingsalt – det gör all skillnad, säger hon! Och hon hade rätt. Om du letar efter en knäckig äppelpaj, så är detta ett bra ställe att börja. Det är en klassiker som passar perfekt till en mysig fika, kanske tillsammans med en kopp kaffe och några smakakor. Jag brukar också servera den med vaniljsås, vispad grädde eller en kula glass – det är helt beroende på vad man är sugen på!
För mig är fika mer än bara en paus; det är en tradition, en stund att samlas med familj och vänner, att prata och njuta av livet. Och en god äppelpaj är en perfekt del av den traditionen. Om du vill variera dig, prova att tillsätta lite havregryn i smuldegen för en extra knaprig textur. Eller varför inte testa att göra en äppelpaj knäckig genom att grädda den lite längre? Det finns så många möjligheter! Jag hoppas att ni kommer att älska det här receptet lika mycket som jag och min familj gör.
Och glöm inte att kolla in mina andra smakakor recept för att komplettera din fika. Kanske en klassisk smakaka med gräddfil eller en smakaka med dadlar? Det är alltid gott med lite variation!
Ingredienser
smör (till formen)
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt och lägg i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
