Crème brûlée

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 45 min

Portioner:8

Crème brûlée

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland. Jag minns hur min mormor alltid gjorde crème brûlée till speciella tillfällen. Det var alltid en högtidlig stund, och doften av vanilj fyllde hela huset. Att dela en god efterrätt med familjen är en viktig del av vår "fika"-kultur här i Sverige, och jag hoppas att du också kommer att njuta av detta klassiska recept.

Crème brûlée, eller bränd grädde som det betyder, är en riktig favorit bland desserter. Det är en krämig, len vaniljkräm med en krispig, karamelliserad yta. För att få till den perfekta ytan behöver du en brännare creme brulee, men det går även att göra i ugnen, även om det kräver lite mer uppmärksamhet. Det är en dessert som verkligen imponerar på gästerna, och den är inte så svår att göra som man kanske tror. Om du letar efter andra läckra efterrätter, kanske du vill prova en klassisk smakaka med marang eller kanske några frasiga smakakor med nutella till kaffet?

Det viktigaste med crème brûlée recept är att vara försiktig med värmen. Grädden ska inte koka, bara värmas försiktigt med vaniljen. Och när du bränner sockret, var noga med att inte bränna det! En jämn, gyllenbrun yta är målet. Jag brukar alltid använda råsocker för att få en fin krispighet. För att göra det ännu festligare, kan du dekorera med färska bär eller lite riven choklad. Om du vill utforska fler bakverk, ta en titt på mina recept för smakakor – det finns något för alla smaker!

Denna creme brulee formar kan du använda vilka ugnssäkra formar som helst, men det är fint med små portionsformar. Jag brukar använda keramiska formar, men glas fungerar också bra. Kom ihåg att låta crème brûléen svalna ordentligt innan du bränner sockret, annars smälter den. Och glöm inte att njuta av varje tugga! Det är en liten bit av himlen, det här.

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 150°C.

2.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

3.

Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter. Ta bort vaniljstången.

4.

Värm vatten till vattenbadet.

5.

Rör ihop äggulor med socker. Blanda med gräddmjölken.

6.

Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Ställ formarna i en ugnsform och häll varmvatten så att det räcker upp till halva brûléeformarna.

7.

Ställ formen i mitten av ugnen och grädda i vattenbad tills de blivit fasta i konsistensen, ca 45 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Hela puddingen ska vara fast, det ska inte gunga i mitten för då är den inte klar. Låt svalna och ställ gärna i kylen i 2 timmar.

8.

Vid servering: Strö råsocker över brûléerna och bränn av med en brännare. Alternativt sätt ugnen på 250°C, grill. Strö över råsocker och ställ in brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, men passa noga så att det inte bränns.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]