Småkaka med Maräng

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:50

Småkaka med Maräng

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, där vi älskar att baka och dela med oss av godsaker. Idag ska vi baka jitterbuggare – en riktig klassiker från min barndom. Dessa småkakor med maräng är en del av vår fika-tradition, och jag minns hur min mormor alltid hade en burk full med dem redo för besök. Det är en sådan fin känsla att återskapa dessa minnen i köket, och jag hoppas du också kommer att njuta av dem!

Dessa småkaka med maräng, eller jitterbuggare som de också kallas, är en härlig kombination av knaprig mördeg och fluffig maräng. Det är en perfekt liten kaka att servera till kaffet, eller bara som en söt liten paus under dagen. Om du älskar att baka smakakor, så är detta ett recept du verkligen inte får missa! Det är inte alls så svårt som det ser ut, och resultatet är helt fantastiskt. För fler varianter av smakakor, kolla in mina andra recept på smakakor. Kanske vill du prova danska smakakor eller smakakor med nutella?

När det kommer till marängen, är det viktigt att använda en ren bunke och visp. Annars kan det vara svårt att få den att bli riktigt fluffig. Och glöm inte att tillsätta sockret lite i taget, under fortsatt vispning. För att få en extra lyxig variant, kan du smaksätta marängen med lite vaniljsocker eller mandelextrakt. Om du gillar att experimentera med smaker, så kanske du vill prova att göra smakakor med saffran eller smakakor med lakrits. Och om du letar efter andra klassiska svenska bakverk, så rekommenderar jag att du kollar in mitt recept på lussebullar!

Dessa småkaka med maräng är inte bara goda, de är också perfekta att frysa in. Så du kan alltid ha en burk full med dem redo för oväntade besök. Eller varför inte ge bort en burk som en liten gåva? Jag brukar också göra smakakor till påsk och smakakor till halloween. Och glöm inte att njuta av en riktig fika med dina nybakade kakor! Det är det bästa jag vet.

Ingredienser

Gör så här

1.

Mördeg: Lägg vetemjöl, strösocker, smör i bitar och äggula i skålen till matberedaren, med kniven monterad. Mixa snabbt ihop till en deg. Låt den vila inplastad i kylen.

2.

Maräng: Vispa äggvitorna i en ren bunke med ren visp till hårt skum, tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Marängen ska bli tjock och blank.

3.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut mördegen från kylen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka, cirka 16 × 30 cm. Fördela marängen på kakorna och rulla ihop från långsidan, som till en rulltårta. Lägg upp rullarna på en skärbräda och låt de vila i kylen i 30 minuter.

4.

Ta fram rullarna ur kylen och skär varje rulle med vass kniv i ca 25 skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

5.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem kallna på bakgaller. Förvara kakorna i kakburkar med lock! Kakorna går bra att frysa.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]