Småkakor med Hallon

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:22

Småkakor med Hallon

Beskrivning

Åh, hallongrottor! Dessa småkakor väcker så många barndomsminnen till liv här i Småland. Jag minns hur min mormor alltid hade en burk full med dem redo till fikat, och doften av smör och hallon fyllde hela huset. Det är verkligen en klassiker, och jag är så glad att kunna dela mitt recept med er. För mig är bakning inte bara ett sätt att skapa något gott, det är en kärleksakt och en tradition som jag vill föra vidare. Om du letar efter andra härliga smakakor, så kanske du vill prova dessa smakakor med nutella, de är också väldigt populära här hemma!

Dessa småkakor med hallon, eller hallongrottor som vi kallar dem, är verkligen enkla att göra, även om du inte är en van bagare. Det viktigaste är att inte överarbeta degen, då blir degen seg. En snabb tur i matberedaren gör jobbet mycket lättare! Hallonsylten ger en härlig sötma och syrlighet som passar perfekt till den smöriga mördegen. Jag brukar använda en fast hallonsylt, men du kan experimentera med olika sorter. Om du vill ha en lite extra lyxig variant, kan du prova att göra dina egna smakakor med syltetoy. För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Och glöm inte bort att njuta av dina småkakor med en kopp kaffe eller te – det är ju själva poängen med fika!

Hallongrottor är en självklarhet på varje fikabord, och de är alltid lika uppskattade. De är perfekta att servera till kaffet, teet eller bara som en liten sötsak till vardags. Jag brukar också göra dem när jag har besök, och de brukar gå åt snabbt! Om du vill variera dig lite, kan du prova att tillsätta lite rivet citronskal i degen, eller att doppa de färdiga kakorna i smält choklad. För mer inspiration, kolla in smakakor recept. Och om du gillar mördeg, så kanske du också vill prova att göra sandkaka smakaka. Det finns så många underbara smakakor att välja mellan!

Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med hallon lika mycket som jag och min familj gör. Det är ett recept som har gått i arv i generationer, och jag är så glad att kunna dela det med er. Kom ihåg att bakning ska vara roligt, så ta dig tid och njut av processen. Och glöm inte att dela dina skapelser med dina nära och kära! För fler klassiska recept, ta en titt på gammaldags smakakor eller kanske danska smakakor. Lycka till med bakningen!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200°C.

2.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.

3.

Forma degen till valnötsstora bollar med lätt fuktiga händer (så spricker degen inte så lätt). Lägg i bakformar som är ca 5 cm i diameter, och gör en fördjupning i varje boll.

4.

Fyllning: Ställ på plåtar och klicka i lite sylt i varje fördjupning.

5.

Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]