
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 10 min
Sandkaka Småkaka
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland är vi väldigt förtjusta i att baka, och inget slår en stund med en kopp kaffe och nybakade kakor – det vi kallar 'fika'. Dessa sandkakor och småkakor är en riktig klassiker, och jag minns hur min mormor alltid bakade dem till jul. Det är en doft som väcker så många fina minnen!
Många tror att sandkakor är tråkiga, men låt dig inte luras! Dessa kakor är otroligt goda och smälter i munnen. De är perfekta att servera till kaffet, teet, eller bara som en liten sötsak till vardags. Om du letar efter andra härliga smakakor, kanske du vill prova dessa danska smakakor eller kanske smakakor med Nutella? Vi älskar att variera våra bakverk här hemma. För en extra festlig touch, kolla in smakakor rosa!
Receptet är väldigt enkelt, och du behöver inte vara någon mästerbagare för att lyckas. Det viktigaste är att använda bra smör och att inte överarbeta degen. Om du vill ha en lite annorlunda smak, kan du tillsätta lite kardemumma eller citron. Jag brukar också ibland göra smakakor med mandelmassa, de är också fantastiska! För de som föredrar glutenfria alternativ, finns det många bra recept på glutenfria smakakor. Och om du vill ha något riktigt speciellt, prova smakakor med dadlar!
Dessa sandkakor småkaka är en självklarhet på julbordet, men de är lika goda året runt. Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka och äta dem lika mycket som jag och min familj gör. Glöm inte att dela dem med dina nära och kära – det är ju det som 'fika' handlar om, att skapa gemenskap och njuta av livet tillsammans. Kolla även in smakakor recept för mer inspiration!
Ingredienser
Gör så här
Smält smöret så det blir ljust brunt men inte bränt. Låt det svalna.
Arbeta ihop smör, socker, vanilj och sist bakpulver blandat med mjöl till en lagom smidig deg.
Rulla ut längder, dela i bitar och rulla små runda kakor som läggs på plåt med bakpapper. Tryck fast en halv mandel på varje. Grädda cirka 10 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
