
Förberedelsetid: 60 min
Tillagningstid: 12 min
Småkakor med Honung
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, där traditionerna lever kvar i varje bakverk. Dessa franska honungskakor är en riktig favorit hos min familj, och jag minns hur min mormor alltid bakade dem till fikat. Det är något speciellt med doften av honung och smör som fyller huset, eller hur? Det påminner mig om barndomens somrar och långa, mysiga eftermiddagar.
Dessa spröda småkakor, eller småkakor med honung som vi säger här i Sverige, är en klassiker som jag varmt rekommenderar att ni provar. De är perfekta till en kopp kaffe eller te under en riktig fika. Om du älskar att baka småkakor med honung, så kommer du garanterat att älska detta recept! Jag brukar också variera med andra smaker, som till exempel att göra smakakor med mandelmassa eller kanske smakakor med dadlar. Men dessa honungskakor är alltid en säker vinnare.
För att få de allra bästa resultaten, se till att smöret är riktigt mjukt och att degen får vila ordentligt i kylskåpet. Det gör att kakorna blir extra spröda och lättarbetade. Du kan också experimentera med olika former – använd pepparkaksformar för julen, eller kanske hjärtformar till alla hjärtans dag! Om du letar efter andra härliga smakakor recept, så har jag många att välja mellan. Jag har även ett fantastiskt recept på danska smakakor som du kanske vill prova.
Och glöm inte att en riktig fika inte bara handlar om kakorna, utan också om sällskapet och stunden. Ta dig tid att njuta av dina nybakade småkakor med honung med dina nära och kära. Det är det som är det viktigaste!
Ingredienser
Gör så här
Mät upp mjölet på bakbordet och gör en urgröpning i mitten. Lägg där i socker, honung, smör, ägg och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 timme, gärna längre.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt ( 1/2 cm) på mjölat bakbord. Stansa ut kakor med ett pepparkaksmått. Lägg dem på bakplåtspapper.
Vispa äggulan med honungen och pensla kakorna.
Grädda kakorna gyllene i cirka 12-15 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
