
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 15 min
Småkakor med Dadlar
Beskrivning
Åh, dessa småkakor! Jag minns så väl när min svärmor, som just nu är här på besök från Marocko, bakade dem till oss när vi var där i oktober. Det är ett fantastiskt tillfälle att lära mig hennes recept och ta del av det marockanska köket här hemma i Småland. Om du älskar att baka, kanske du också vill prova på att göra smakakor i allmänhet, det finns så många varianter!
Dessa småkakor med dadlar är något alldeles speciellt. Jag är inte alltid den största fanen av dadlar i vanliga söta bakverk, men i dessa marockanska småkakor är de helt underbara. Den kryddiga dadelmassa, smaksatt med kanel, nejlika och kardemumma, gifter sig så fint med den smöriga mördegen. Det är en smakkombination som verkligen får en att längta tillbaka till Marocko. Om du gillar kryddiga kakor, kanske du även vill kolla in smakakor med saffran.
Mördegen i sig är ganska enkel, lik den vi gör här i Sverige, men det är fyllningen som gör skillnaden. Kryddorna är nyckeln! Och formen, som min svärmor visade mig, är så vacker. Jag har försökt fånga den i bilder, så du kan se hur man gör. Förutom dessa småkakor med dadlar, så är jag också väldigt förtjust i smakakor med mandelmassa, de är också väldigt populära här i Småland. Att baka småkakor är en viktig del av vår fika-kultur, och jag hoppas att du kommer att njuta av dessa lika mycket som vi gör.
Och glöm inte att fika är mer än bara kakor! Det handlar om att ta en paus, umgås med vänner och familj, och njuta av livet. Kanske med en kopp kaffe eller te till dina nybakade småkakor med dadlar? Om du letar efter andra typer av kakor, så rekommenderar jag att du kollar in karleksmums eller kanske en klassisk morotskaka. Det finns alltid något gott att baka!
Ingredienser
Gör så här
Dadelfyllning: Kärna ur dadlarna och mixa till en slät smet i matberedare.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ytterligare någon minut. Ställ åt sidan medan du gör mördegen.
Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg.
Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
Dela degen i ca 25 lika stora bollar och fyll dem med dadelmassa genom att trycka ut en mördegsboll till en platta. I mitten på plattan lägger du en liten klick dadelmassa. Vik in kanterna på degen över dadelmassan och rulla den till en jämn boll. Har du en kakstempel kan du använda den för att trycka till så att kakan blir jämnplatt men annars går det lika bra att trycka till med handen. Se bilder nedan.
Lägg kakorna på bakpappersbeklädda plåtar och grädda varje plåt i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska bara precis börja få färg på kanterna men fortfarande vara ljusa.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
