Småkakor med Jordgubbar

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:16

Småkakor med Jordgubbar

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag minns hur min mormor alltid bakade småkakor till fikat, och doften av smör och socker fyllde hela huset. Det är de minnena jag försöker återskapa här, och idag delar jag med mig av ett recept på underbart goda småkakor med jordgubbar. Det är en klassiker som alltid uppskattas, speciellt under sommarens ljusa kvällar.

Dessa småkakor med jordgubbar, eller jordgubbsgrottor som vi också kallar dem, är så otroligt mjuka och smälter i munnen. De är perfekta att servera till en kopp kaffe eller te under en mysig fika. Jag älskar att variera mina småkakor, och har många andra recept som du kanske vill prova, som till exempel småkakor med gräddfil eller kanske småkakor med hallon. Men dessa med jordgubbar är en favorit, särskilt när jordgubbarna är som bäst!

Det fina med småkakor med jordgubbar är att de inte är så svåra att göra. Receptet är enkelt och rakt på sak, och du kan använda färska jordgubbar när de är i säsong. Om du inte har färska jordgubbar kan du använda frysta, men tänk på att de kan göra degen lite blötare. För att få den perfekta konsistensen är det viktigt att smöret är rumstempererat. Om du vill göra småkakor med jordgubbar glutenfria, kan du byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix, som glutenfria småkakor. Och om du vill ha en annan smak, varför inte prova småkakor med nutella?

Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med jordgubbar lika mycket som jag och min familj gör. De är en riktig sommarklassiker och en perfekt liten godsak att dela med vänner och familj. Kom ihåg att en bra fika handlar om mer än bara maten – det handlar om att ta sig tid att njuta av livet och umgås med de man älskar. Och glöm inte att kolla in mina andra småkakor recept för ännu mer inspiration!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.

2.

Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig. Går degen ändå inte ihop så kan du ha 1-2 msk vatten i degen och arbeta ihop till en smidig deg.

3.

Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.

4.

Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.

5.

Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda jordgubbsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

6.

Låt jordgubbsgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

7.

Jordgubbssylt: Börja med att göra sylten. Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och mixa till en pure med stavmixer. Tillsätt vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull.

8.

Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Viktigt är att sockerkristallerna ska ha smält, detta sker vid 100-105 grader.

9.

Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket. Låt sylten svalna helt och hållet innan du använder den.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]