Småkakor med Vaniljkräm

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:10

Småkakor med Vaniljkräm

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag bakar helst klassiska svenska kakor, och idag delar jag med mig av ett recept som ligger mig väldigt varmt om hjärtat – ”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter. Dessa småkakor påminner mig om min barndom på Öckerö, där jag alltid stannade till på Alek´s bageri för att köpa en JOJO på vägen till badet. Det är en riktig smak av sommar och lycka!

Dessa småkakor med vaniljkräm är inte bara goda, de är en hyllning till den svenska fikan. Fikan är så mycket mer än bara en paus för kaffe och kaka; det är en tid för samvaro, avkoppling och att njuta av livet. Jag älskar att baka och dela med mig av mina kreationer, och jag hoppas att du kommer att älska dessa kakor lika mycket som jag gör. Om du letar efter andra härliga smakakor, så har jag många att välja mellan!

Det som gör dessa kakor med vaniljkräm & hasselnötter så speciella är kombinationen av den sega mandelkakorna, det krispiga hasselnötterna och den lena vaniljkrämen. Det är en perfekt harmoni av smaker och texturer. Jag har justerat vaniljkrämen lite för att göra den mindre smörig, precis som jag tycker är godast. Vill du prova andra varianter av kakor med kräm, kanske smakakor med grädde kan vara något för dig? Eller varför inte testa smakakor med syltetoy?

Dessa kakor är otroligt mångsidiga! Du kan njuta av dem precis som de är, med en kopp kaffe eller te, eller så kan du vara kreativ och använda dem i andra desserter. Tänk dig att bryta sönder dem och ha i nyponsoppa, eller fylla dem med nutella eller dulce de leche! För mer inspiration, kolla in mina recept på smakakor med nutella och smakakor med dulce de leche. Och glöm inte att utforska alla mina smakakor!

Ingredienser

Gör så här

1.

Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig). Riv mandelmassan, rör ihop med äggvita och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet.

2.

Badda händerna i vatten och rulla snabbt till en boll, lägg direkt på plåten. Upprepa tills du har 20st, 10 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen.

3.

Strö över rikligt med hackade hasselnötter och grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.

4.

Häll äggulor, strösocker, vaniljsocker, grädde, salt och potatismjöl i en kastrull låt sjuda på medelvärme tills krämen tjocknat lite. (eller tills den är 84 grader) Vispa hela tiden!

5.

Häll över krämen i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen för att svalna. När krämen är kall vispar du ner rums tempererat smör, ta lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll krämen i en spritspåse.

6.

Montering: Klipp ett hål i spritspåsen och spritsa krämen på 10st kakor och tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]