
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 10 min
Småkakor med Dulce de Leche
Beskrivning
Åh, dessa kolagömmor! De påminner mig så mycket om min mormor Rut, som alltid hade en burk med hemgjord kolakräm redo. Hon bakade dem ofta till fikat, och doften av smör och socker fyllde hela huset. Att baka småkakor med dulce de leche är verkligen en kärleksförklaring till den svenska fikan. Det är något speciellt med att dela en kaka och en kopp kaffe med nära och kära.
Dessa småkakor är inte bara otroligt goda, de är också en perfekt kombination av sött och salt. Den rika, krämiga fyllningen av dulce de leche möter den mörka chokladen och det flingsaltet på ett sätt som verkligen väcker smaklökarna. Jag brukar variera och göra olika sorters smakakor, men dessa är en favorit! Om du gillar kolasmak, så måste du prova dessa. De är lite lyxigare än vanliga gammaldags smakakor, men väl värda ansträngningen. Du kan också testa att göra smakakor med äpple för en annan variant.
Receptet är ganska enkelt, även om det tar lite tid. Nyckeln till ett bra resultat är att använda riktigt bra ingredienser och att inte överarbeta degen. Farinsockret i kakdegen ger en extra dimension av kolasmak som verkligen lyfter kakorna. Och glöm inte flingsaltet! Det är den lilla detaljen som gör hela skillnaden. Om du vill ha en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. För en annan läcker kaka, prova karleksmums eller kanske en kladdkaka?
Dessa småkakor med dulce de leche är perfekta att servera till kaffet, teet eller bara som en liten sötsak till vardags. De är också en utmärkt presentidé! Jag brukar packa dem fint i en burk och ge bort till vänner och familj. Och kom ihåg, det viktigaste är att njuta av bakningen och att dela glädjen med andra. För mig är bakning en form av terapi, och jag hoppas att det blir det för dig också. Kanske vill du också testa smakakor med mandelmassa eller choklad smakakor?
Ingredienser
Gör så här
Fördela små bakformar(3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats.
Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop.
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.)
Forma degen till bollar och lägg i bakformarna.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg.
Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått.
Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen).
När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
