
Förberedelsetid: 60 min
Tillagningstid: 10 min
Småkakor med Grädde
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland bakar vi mycket, och inget slår känslan av att dela en kopp kaffe och hembakade småkakor med grädde med familj och vänner. Det är själva sinnebilden av fika, och det värmer hjärtat. Dessa kakor påminner mig om min mormor, som alltid hade en burk full med dem redo.
Dessa småkakor med grädde är inte alls så söta som de ser ut, vilket gör dem perfekta till kaffet. De är lätta att göra och blir så otroligt möra! Om du letar efter andra klassiska smakakor, så kanske du vill prova dessa gammaldags smakakor, eller kanske smakakor recept. För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Jag älskar att experimentera med olika smaker, och du kan enkelt anpassa dessa kakor genom att tillsätta lite vanilj eller kardemumma. Har du provat att göra smakakor med mandelmassa?
Att baka småkakor med grädde är en tradition som går långt tillbaka i min familj. Det är ett recept som har gått i arv i generationer, och jag är så glad att kunna dela det med dig. Om du vill ha en lite mer festlig variant, kan du doppa dem i smält choklad, precis som i smakakor doppade i choklad. Eller varför inte testa smakakor med chokladbitar? För en lite annorlunda smak, kan du även titta på smakakor med äppelmos. Och om du är sugen på något annat sött, så rekommenderar jag varmt att du provar karleksmums eller kanske en klassisk kladdkaka!
Dessa småkakor med grädde är perfekta att servera till kaffet, teet eller bara som en liten sötsak till fikat. De är också en fin gåva att ge bort. Jag hoppas att du kommer att njuta av dem lika mycket som min familj och jag gör! Kom ihåg att fika handlar om mer än bara maten – det handlar om att ta en paus, umgås och njuta av livet. Kanske vill du också prova lussebullar recept om du vill baka något annat till kaffet.
Ingredienser
Gör så här
Blanda smör och äggula till en smidig smet. Tillsätt grädde och mjöl och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila kallt i minst en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut hälften av degen till ca 4 mm tjocklek och stansa ut kakor, fortsätt sedan med resten av degen. Lägg kakorna på bakplåtsklädd plåt, pensla med äggvitan och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
