
Förberedelsetid: 2H30 min
Tillagningstid: 12 min
Småkakor till Påsk
Beskrivning
Åh, hallå där! Jag är Elsa Lundström, och välkommen till mitt kök här i Småland. Jag älskar att baka, och speciellt inför påsken! Det finns något alldeles speciellt med doften av nybakade småkakor till påsk som sprider sig i huset. Det påminner mig om min mormor, som alltid hade ett dignande bord fullt av godsaker under påskhelgen. Jag hoppas att dessa Påskcookies kommer att skapa lika fina minnen för dig och dina nära.
Dessa småkakor till påsk är verkligen en favorit här hemma. De är sega med krispiga kanter, och fyllda med chokladägg – en perfekt kombination! Jag brukar använda chokladägg med mandel i, men du kan såklart välja dina egna favoriter. Om du letar efter andra goda småkakor till påsk, så kanske du vill prova mina klassiska smakakor? Eller varför inte testa något helt nytt, som glutenfria smakakor?
Det roliga med dessa Påskkakor är att du kan variera fyllningen hur du vill! Jag funderar på att testa med vit choklad, lime och frystorkade hallon nästa gång. Tänk dig den smakkombinationen! Om du gillar choklad, så kanske du också vill kolla in mina Karleksmums, eller kanske en kladdkaka? Jag har även många recept på Karleksmums med olika smaker och glasyrer.
Ett litet tips från mig: ta lite flingsalt på kakorna efter gräddning. Det lyfter smaken till en helt ny nivå! Sött och salt är en oslagbar kombination. Och glöm inte att njuta av en kopp kaffe eller te till dina småkakor till påsk – det är ju själva kärnan i den svenska "fikan". Kolla gärna in mina andra smakakor med mandelmassa för mer inspiration!
Ingredienser
Gör så här
Smält smöret och rör ner farin och strösocker, rör tills du inte har några sockerklumpar kvar.
Vispa ner ägg, äggula och vaniljsocker.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och häll på smörsmeten, rör ihop till du precis har en jämn deg.
Dela chokladäggen försiktigt i ca 3 bitar, eller krossa med en mortel, häll ner över degen och vänd ihop tills degen fördelats jämnt.
Plasta in degen och ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ta ut degen ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 10 minuter.
Väg upp ca 40g stora degbitar (ca 2 fulla matskedar) och rulla till bollar, har du en liten ”mosklämma” så kan du använda den såklart! Placera bollarna på plåten med mycket mellanrum då kakorna flyer ut en del.
Grädda i ca 12 minuter, dom skall inte se för gräddade ut men se färdiga ut längs kanten.
Toppa kakorna med lite flingsalt.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
