Churros

Förberedelsetid: 0 min

Tillagningstid: 0 min

Portioner:20

Churros

Beskrivning

Åh, churros! Minns jag som liten flicka, när min morfar tog med mig till ett litet konditori i Göteborg, där de serverade de allra bästa churrosen. Doften av friterad deg och socker var helt magisk. Det är en sådan fin barndomsminne, och jag är så glad att kunna dela med mig av detta churros recept med er. Det är ett ljuvligt spanskt bakverk som verkligen för tankarna till soliga dagar och glada stunder.

Dessa krispiga, gyllene churros är ett perfekt litet sött till fikat. De är enkla att göra, men kräver lite tålamod när man spritsar dem. Jag brukar alltid servera dem med en generös mängd smält choklad – mörk eller ljus, beroende på vad man föredrar. Men varför inte prova att servera dem med den söta kolakrämen dulce de leche? Det är en himmelsk kombination! Om du letar efter andra läckra bakverk, kanske du vill prova mina smakakor med gräddfil eller kanske en klassisk äppelkaka? För en mer detaljerad guide till bakningstekniker, kolla in vår smakakor recept sida.

Att fritera kan kännas lite läskigt, men det är inte så svårt som man tror. Det viktigaste är att ha rätt temperatur på oljan och att inte överfylla kastrullen. Om du vill ha ett lite nyttigare alternativ, kan du prova att baka churros i ugnen, men det blir inte riktigt samma krispiga resultat. För att få den bästa smaken, använd en bra kvalitet på oljan och färska ägg. Och glöm inte att rulla churrosen i socker direkt efter fritering, så att sockret fastnar ordentligt. Om du gillar att experimentera med smaker, kan du tillsätta lite kanel eller kardemumma i smeten. Eller varför inte prova att doppa churrosen i lite smält vit choklad och strö över lite kokosflingor? Det finns oändliga möjligheter! Kolla även in våra smakakor med choklad för mer inspiration.

Jag hoppas att ni kommer att njuta av dessa churros lika mycket som jag och min morfar gjorde. Det är ett bakverk som för mig symboliserar glädje, gemenskap och kärlek. Och det är ju det som är det bästa med att baka, eller hur? Att kunna dela med sig av något gott och skapa fina minnen tillsammans. Servera dem gärna till en kopp varm choklad eller en stor kanna kaffe, och njut av en riktigt mysig fika. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt i köket! Kanske vill du också prova att göra lussebullar, en annan klassiker som jag älskar att baka.

Ingredienser

Gör så här

1.

Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull.

2.

Sänk värmen en aning. Tillsätt mjöl, lite i taget, och rör med en slev tills degen är väl blandad och formad till en boll. Ta från värmen och lägg degen i en skål.

3.

Vispa degen med elvispens degkrokar i ca 5 minuter.

4.

Tillsätt äggen ett i taget. Vispa till en slät smet. Häll smeten i en spritspåse med en stor stjärntyll (spritsmunstycke).

5.

Värm upp olja till ca 180°C i en medelstor kastrull.

6.

Spritsa smeten ned i kastrullen i ca 10 cm långa bitar. Klipp av med en sax. Fritera 5-6 churros i taget tills gyllene. Vänd sida på dem då och då. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

7.

Till servering: Rulla churros i socker. Servera genast, gärna med smält choklad eller dulce de leche.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]