Äppelkaka

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 40 min

Portioner:10

Äppelkaka

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland. Här i Småland är vi väldigt förtjusta i att baka, och inget slår doften av en nybakad äppelkaka som sprider sig i huset. Den här äppelkaka är en riktig klassiker, ett recept som gått i arv i min familj i generationer. Det är en av de första kakor jag lärde mig baka med min mormor, och jag minns fortfarande hur spännande det var att få sticka ner äppelklyftorna i smeten!

Den här äppelkaka är verkligen saftig och smakrik, med en härlig kombination av kanel och kardemumma. Det är en perfekt kaka att servera till fika, kanske med en kopp varmt kaffe eller en kall glas mjölk. Om du letar efter ett enkelt recept äppelkaka, så har du hittat rätt! Det är en enkel äppelkaka som inte kräver några speciella kunskaper, men resultatet blir alltid fantastiskt. För en extra lyxig touch, prova att servera den med vaniljsås – det är en kombination som alltid går hem. Jag brukar också göra en variant av äppelkaka i långpanna när jag har många gäster, det är så smidigt! Om du gillar att experimentera, kan du titta på mina recept på smakakor med gräddfil eller kanske en klassisk äppelpaj.

För att få den bästa smaken, använd gärna Ingrid Marie-äpplen. De har en fin syra som passar perfekt till den söta kakan. Och glöm inte kardemumman! Den ger en underbar, varm smak som verkligen lyfter kakan. Jag brukar också tillsätta lite extra kanel, för jag älskar verkligen den kryddan. Om du vill ha en glutenfri variant, kan du byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Det finns många bra alternativ att välja mellan idag. Och om du vill ha en ännu mer spännande kaka, kan du prova att tillsätta lite hackade nötter eller russin i smeten. Jag har också ett recept på smakakor med russin som kanske kan inspirera dig. Den här äppelkaka recept är verkligen flexibel och du kan anpassa den efter din egen smak.

Jag hoppas att du kommer att njuta av den här äppelkaka lika mycket som jag och min familj gör. Det är en kaka som för mig alltid kommer att förknippas med varma minnen och mysiga stunder. Och kom ihåg, det viktigaste när du bakar är att ha kul! Kanske vill du också prova mina smakakor med kanel och socker efteråt? Eller varför inte en karleksmums till kaffet?

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C.

2.

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med matfett och ströbröd.

3.

Kaka: Mortla kardemumman. Rör ihop matfettet med socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.

4.

Fyllning och garnering: Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.

5.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]