Lussebullar

Förberedelsetid: 45 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:30

Lussebullar

Beskrivning

Åh, lussebullar! Minns jag som barn, hur spännande det var att få hjälpa mormor baka inför Lucia. Doften av saffran fyllde hela huset, och det var en känsla av värme och förväntan som jag aldrig glömmer. Att baka lussebullar recept är mer än bara ett recept för mig, det är en resa tillbaka till barndomen och en tradition jag gärna delar med min familj.

Dessa klassiska recept på lussebullar är precis som mormors – mjuka, smakrika och med en underbar saffransdoft. Jag har alltid tyckt om att experimentera lite, och om du vill prova något nytt, kanske du vill titta på mitt recept för Karleksmums, en annan favorit här hemma! Men idag fokuserar vi på det som är viktigast: att få till de perfekta lussebullarna. Om du är ute efter en variant med kesella, så finns det också lussebullar med kesella recept som kan vara ett gott alternativ. För mig är det viktigt att använda riktigt bra ingredienser, och jag rekommenderar att du använder äkta smör för bästa smak. Vill du lära dig mer om bakningstekniker, kolla in Silviakaka Lindas Bakskola för tips och tricks. Och glöm inte att fika är en viktig del av den svenska kulturen, så passa på att njuta av dina nybakade bullar med en kopp kaffe eller glögg!

När det kommer till att forma lussebullarna, så finns det många olika sätt. Du kan göra traditionella lussekatter, flätor eller längder. Jag brukar variera beroende på humör och tid. Det viktigaste är att de jäser ordentligt, så att de blir luftiga och lätta. Om du vill ha inspiration till andra bakverk, så rekommenderar jag att du kikar på Kladdkaka recept eller kanske en Silviakaka. Och om du letar efter något lite mer festligt, så är Karleksmums med kolaglasyr alltid ett vinnande kort. Att baka är verkligen en kärleksgärning, och jag hoppas att du får lika mycket glädje av att baka dessa lussebullar som jag får!

För att få ett extra gott resultat, se till att inte överarbeta degen. Den ska vara smidig och elastisk, men inte för hård. Och glöm inte att pensla bullarna med ägg och strö över russin innan du gräddar dem. Det ger dem en fin färg och en extra smakdimension. Om du vill ha en vegansk variant, så finns det Veganska lussebullar som är lika goda! Och om du är glutenintolerant, så kan du prova att baka Glutenfri Silviakaka. Jag älskar att dela med mig av mina recept, och jag hoppas att du hittar något som faller dig i smaken. Kom ihåg att bakning handlar om att ha kul och att njuta av processen. Så sätt på lite musik, ta fram dina ingredienser och låt kreativiteten flöda!

Ingredienser

Ägg (till pensling)

Russin (till garnering)

Gör så här

1.

Smula ner jästen i degbunken. Se instruktionsfilm på hur du bakar dina lussebullar.

2.

Smält matfettet.

3.

Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

4.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.

5.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.

6.

Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

7.

Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.

8.

Sätt ugnen på 200°C.

9.

Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.

10.

Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

11.

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]