Citron Småkaka

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:24

Citron Småkaka

Beskrivning

Åh, välkomna till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag älskar att baka, och särskilt älskar jag att dela med mig av mina familjerecept. Idag ska vi baka citron småkaka, en klassiker som alltid får mig att tänka på min mormor och hennes varma kök. Fika är så viktigt här i Sverige, och dessa kakor är perfekta till en stunds avkoppling med en kopp kaffe.

Dessa citron småkaka är verkligen något speciellt. De smälter i munnen, är lite sega i kanten och helt omöjliga att bara äta en av! Jag brukar göra dem till jul, men de är lika goda året runt. Om du älskar smakakor citron, då kommer du älska dessa. De är en variant av mina mjuka chokladkakor, men med en härlig frisk citronsmak. För en glutenfri variant, byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix – jag rekommenderar Semper. Du hittar fler glutenfria smakakor här på sidan.

Jag brukar alltid ha en burk med dessa kakor redo, för man vet aldrig när suget efter något sött sätter in! De är perfekta att servera till kaffet, eller bara som en liten paus i vardagen. Om du gillar att experimentera, kan du testa att tillsätta lite vallmofrön för en extra textur och smak – då får du smakakor citron vallmo. Och glöm inte att kolla in mina andra recept småkakor citron för ännu mer inspiration!

Förvaringen är enkel – förvara dem i en kakburk i svalt skafferi eller i frysen. Dessa kakor är inte bara goda, de är en bit av min barndom och en del av den svenska fikatraditionen. Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka och äta dem lika mycket som jag gör!

Ingredienser

Gör så här

1.

Klä två plåtar med bakplåtspapper.

2.

Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och pressad citron. Vispa tills det gått ihop.

3.

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Arbeta ihop en klibbig deg, med en slickepott.

4.

Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter. While you wait, perhaps you'd like to explore other delightful smakakor recept?

5.

Tag ut degen och sätt ugnen på 175° över/undervärme.

6.

Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll.

7.

Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker, var generös med florsockret.

8.

Placera 12 kakor på varje plåt och grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter.

9.

Tag ut och låt svalna en aning innan du flyttar kakorna från plåten. These smakakor med mandelmassa are also a favorite of mine!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]