Dubbla Småkakor

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:12

Dubbla Småkakor

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat dubbla småkakor sedan jag var liten flicka, och det är alltid ett recept som väcker varma minnen. Min mormor brukade baka dessa till varje fika, och doften fyllde hela huset. Det är en tradition jag gärna för vidare. Om du älskar klassiska svenska bakverk, så är du på rätt plats!

Dessa dubbla småkakor är inte bara vackra att titta på, de är också otroligt goda. De består av två hjärtformade kakor med en ljuvlig smörkräm emellan, i två olika smaker – vanilj och choklad. Det är en perfekt kombination! Vill du prova andra härliga småkakor? Kanske dessa smakakor med Nutella eller kanske smakakor med dadlar skulle passa dig? Det är så roligt att experimentera med olika smaker och fyllningar. För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor.

Att baka dubbla småkakor med fyllning är inte svårt, men det kräver lite tålamod. Det viktigaste är att använda bra ingredienser och att inte stressa. Jag brukar alltid använda osaltat smör av hög kvalitet, och florsocker som är fint siktat. Om du vill ha en extra lyxig variant, kan du doppa kakorna i smält choklad efter att du har fyllt dem. Det blir så fint! För mer inspiration, ta en titt på smakakor recept kategorin. Och glöm inte att njuta av en kopp kaffe eller te till dina kakor – det är ju själva poängen med fika!

Dessa kakor är perfekta att ge bort som gåva, eller att bara njuta av själv med en kopp kaffe. De är en riktig klassiker och passar till alla tillfällen. Om du letar efter andra söta bakverk, kanske karleksmums eller lussebullar kan vara något för dig? Jag hoppas att du kommer att älska dessa dubbla småkakor lika mycket som jag gör!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 180°C över-och undervärme (160°C för varmluft). Klä en plåt med bakplåtspapper.

2.

Kakdeg: Vispa samman smör och strösocker mjukt och krämigt. Fördela sockersmöret lika i 2 skålar. Tillsätt 100 g mjöl i en skål och sikta ned kakao. Blanda till en slät och chokladig deg.

3.

Häll resterande mjöl i den andra skålen och blanda till en deg.

4.

Arbeta med en deg i taget. Mjöla arbetsytan lätt och knåda försiktigt degen mjukt. Kavla ut till en ½ cm tjock platta. Använd små (3-4 cm) hjärtformade kakmått för att stansa 12 hjärtan.

5.

Upprepa proceduren med resterande deg och gör ytterligare 12 hjärtkakor.

6.

Flytta över alla hjärtan på bakplåt, lämna lite mellanrum mellan kakorna. Nagga kakorna lite med en gaffel. Låt plåtarna stå kallt i ca 30 minuter.

7.

Grädda kakorna i cirka 10 minuter eller tills de får en lite gyllene kant. Låt kakorna svalna 10 minuter på plåtarna innan du lyfter över de på ett galler där de fortsätter att svalna helt.

8.

Smörkräm: Upprepa instruktionen för att få två smakvarianter: Vispa smöret luftigt i en skål. Fortsätt vispa och tillsätt florsocker. Häll i det varma vattnet och rör ihop till en jämn smörkräm. Smaksätt smörkrämen med vaniljsockret/den smälta chokladen.

9.

Bred chokladsmörkrämen över 6 ljusa hjärtan och vaniljkrämen över 6 st mörka hjärtan ända ut i kanterna. Lägg matchande hjärtkaka ovanpå.

10.

Dekoration: Använd överbliven smörkräm till att fästa chokladhjärtan som dekoration. Ställ kakorna kallt några minuter innan de är redo att serveras.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]