Gluten och Laktosfria Småkakor

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:30

Gluten och Laktosfria Småkakor

Beskrivning

Åh, mina kära vänner! Välkomna till mitt kök här i Småland. Jag heter Elsa Lundström, och jag älskar att baka. Det är något speciellt med doften av nybakade kakor som sprider sig i huset, och minnerna väcks till liv. Dessa gluten och laktosfria småkakor är en favorit hos hela familjen, och jag delar dem gärna med er.

Dessa gluten och laktosfria syltkakor är en riktig klassiker, och jag har bakat dem sedan jag var liten flicka och lärde mig av min mamma. Det är en sådan glädje att kunna erbjuda en variant som alla kan njuta av, oavsett kostbehov. Om du letar efter andra glutenfria alternativ, kanske du vill prova dessa glutenfria smakakor eller dessa glutenfria smakakor med mandelmjöl. Fika är ju så mycket mer än bara kaffe och kaka, det är en stund för gemenskap och glädje!

Dessa gluten och laktosfria småkakor är perfekta att servera till kaffet, eller som en liten godsak till eftermiddagsteet. De är också underbara att ta med på utflykt, eller att frysa in för att alltid ha något gott hemma. Jag brukar ofta göra en stor sats och frysa in, så har jag alltid något snabbt att ta fram när fikasuget slår till. Om du gillar syltkakor, kanske du också vill prova smakakor med äpple eller smakakor med daim. Att variera fyllningen är ju en del av det roliga!

För att få de allra bästa resultaten, använd ett glutenfritt mjöl av bra kvalitet. Jag brukar använda en lågproteinmix, men det finns många olika sorter att välja mellan. Och glöm inte att smöret ska vara rumstempererat, det gör det lättare att arbeta med degen. Om du vill ha en extra lyxig variant, kan du prova att göra en glutenfri och laktosfri karleksmums som komplement till dina gluten och laktosfria småkakor. Det är alltid trevligt att ha lite variation på fikabordet!

Ingredienser

Gör så här

1.

Arbeta ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smulig massa.

2.

Vispa upp ägget och häll ned det i den smuliga massan. Arbeta ihop till en fin deg.

3.

Sätt ugnen på 160 grader (OBS! Graderna mellan olika ugnar kan skilja sig. Jag har varmluftsugn).

4.

Gör små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5.

Gör en grop i varje boll. Fyll groparna med hallonsylt.

6.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

7.

Låt kakorna svalna.

8.

Glasyr: Blanda ihop samtliga ingredienser och visa sedan med elvisp någon minut tills det blir lite fluffigt.

9.

Spritsa, ringla eller bred ut glasyren på kakorna. Stelnar på ca 20 minuter.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]