
Förberedelsetid: 60 min
Tillagningstid: 12 min
godaste glutenfria småkakorna
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat sedan jag var liten flicka, och det finns få saker som ger mig lika mycket glädje som att dela med mig av mina recept. Dessa godaste glutenfria småkakorna är en riktig favorit här hemma, speciellt när barnbarnen kommer på besök. Det påminner mig om min mormor, som alltid hade en burk med hembakade kakor redo.
Dessa glutenfria strösselkakor är perfekta för alla tillfällen, men särskilt roliga på barnkalas! De är knapriga på ytan och lite mjuka inuti, och det färgglada strösslet gör dem extra festliga. Om du letar efter andra glutenfria godsaker, kanske du vill prova mitt recept på glutenfri kladdkaka – den är lika populär! Och för dig som älskar klassiska bakverk, rekommenderar jag att du kikar på Karleksmums, en riktig svensk klassiker.
Att baka glutenfritt kan ibland kännas lite knepigt, men med rätt mjölmix och lite kärlek går det alldeles utmärkt. Jag använder alltid Semper fin mix, men du kan experimentera med andra glutenfria mjölmixer också. Kom ihåg att kontrollera att strösslet är glutenfritt, det är viktigt! För mer inspiration kring glutenfri bakning, kolla in Silviakaka Lindas Bakskola. Dessa godaste glutenfria småkakorna är inte bara goda, de är också enkla att göra, och de håller sig fint i en lufttät burk i flera veckor. Eller varför inte frysa in dem för att alltid ha lite extra gott att bjuda på? Du kan också variera dem genom att använda olika typer av strössel, eller kanske doppa dem i smält choklad – precis som i Karleksmums med kolaglasyr!
Fika är en så viktig del av den svenska kulturen, och jag tror att det är just stunden att sitta ner med en kopp kaffe och en kaka som gör livet lite ljusare. Dessa godaste glutenfria småkakorna är perfekta till fikat, och jag hoppas att de kommer att sprida lika mycket glädje hos dig som de gör hos mig. Om du gillar att experimentera med smaker, kanske du vill prova att tillsätta lite rivet citronskal i degen, eller kanske en nypa kardemumma. Och glöm inte att kolla in mina andra recept på kladdkaka, det finns många olika varianter att välja mellan!
Ingredienser
Gör så här
Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp.
Tillsätt ägget och vispa lite till.
Blanda samman vaniljsocker, bakpulver och glutenfri mjölmix i en bunke och rör ner blandningen i smeten.
Låt stå i kylskåpet i ca en timme.
Dela degen i 24 bitar och rulla till bollar.
Häll ut strössel på ett fat och rulla bollarna i strösslet. Lägg dem sedan på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
