
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 30 min
Kärleksmums med Kolaglasyr
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, där vi älskar att baka och dela med oss av godsaker. Idag ska vi baka en riktig klassiker, fast med en liten twist – kärleksmums med kolaglasyr! Det här receptet påminner mig om min mormor, som alltid hade en plåt med kärleksmums redo till fikat. Det är en kaka som sprider glädje och värme, precis som ett riktigt småländskt fika ska göra. Om du älskar klassiska bakverk, kolla in mitt recept på vanlig kärleksmums också!
Den här varianten av kärleksmums är extra speciell tack vare den underbara kolasmaken. Jag har inspirerats av min kolasockerkaka, som är otroligt saftig och god. Jag tänkte att den smaken skulle vara fantastisk i ett kärleksmumsformat, och det var den verkligen! Det är en perfekt kombination av kolasockerkaka och kärleksmums, en riktig drömkaka. Om du gillar kladdiga kakor, kanske du också vill prova en kladdkaka eller en vit kladdkaka.
Det här är en långpannekaka, vilket gör den perfekt att baka till större sällskap. Den är enkel att göra och blir alltid uppskattad. Jag brukar ofta baka den här kakan när jag har besök, eller när jag bara vill ha något gott till fikat. Ett riktigt bra tips är att servera den med en kopp kaffe eller te, precis som vi gör här i Småland. För en extra lyxig touch, prova att toppa den med lite marshmallows! Och om du vill variera glasyren, kan du testa att göra en vit chokladglasyr.
Jag hoppas att du kommer att njuta av den här kakan lika mycket som jag och min familj gör. Kom ihåg att bakning handlar om att ha kul och att dela med sig av kärlek. Och glöm inte bort att fikat är en viktig del av den svenska kulturen – ta dig tid att njuta av en god kaka och ett gott sällskap! För mer inspiration, kolla in mina andra mjuka kakor och långpannekakor.
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna medan du förbereder resten av smeten.
I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills den är helt genomgräddad.
Låt kolakakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
Medan kakan svalnar kan du göra glasyren. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och låt svalna.
Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet i kastrullen.
Bre ut glasyren på kakan och garnera med kokosflingor.
Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
