Kolasnittar

Förberedelsetid: 5 min

Tillagningstid: 12 min

Portioner:20

Kolasnittar

Beskrivning

Åh, kolasnittar! Dessa småkakor väcker så många minnen från min barndom i Småland. Min mormor brukade alltid ha en burk full med dem, redo för fika. Det är något speciellt med doften av smör och sirap som fyller köket, och känslan av att dela en kopp kaffe och en kaka med nära och kära. Det är själva essensen av fika, och något jag verkligen värdesätter. Om du älskar klassiska svenska bakverk, kanske du också vill prova mina smakakor med gräddfil – de är lika populära!

Dessa kolasnittar är verkligen enkla att göra, och det är det som gör dem så fantastiska. Du behöver bara några få ingredienser – riktigt smör, socker, vaniljsocker, mörk sirap, vetemjöl och bakpulver. Inga konstigheter, bara rena smaker. Jag brukar alltid använda riktigt smör, det gör så stor skillnad för smaken. Om du vill experimentera lite, kan du testa att tillsätta lite choklad, kanske några kolasnittar med choklad? Eller varför inte göra sega kolasnittar genom att grädda dem lite kortare?

Det är viktigt att inte överarbeta degen, då kan kakorna bli sega. Rulla ut längderna försiktigt och platta till dem lite. Grädda dem mitt i ugnen tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna lite innan du skär dem på snedden – det är då de blir som godast! Jag brukar också göra en stor sats och frysa in dem, så har jag alltid något gott att bjuda på. För fler härliga småkakor, kolla in mina smakakor med vaniljkram eller kanske smakakor med nutella. Och glöm inte att en god kaka alltid passar bra med en kopp kaffe eller te!

Dessa klassiska kolasnittar recept är en självklarhet på varje fika. Vill du ha en lite annorlunda variant? Prova att göra smakakor med mandelmassa eller kanske smakakor med dadlar. Oavsett vad du väljer, hoppas jag att du njuter av bakningen och fikan!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C.

2.

Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap smidigt, gärna med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten och arbeta ihop till en deg.

3.

Dela degen i 2 delar (för 20 kakor) och rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.

4.

Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna ca 5 minuter och skär dem sedan på snedden.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]