Mjuk Pepparkaka

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 45 min

Portioner:12

Mjuk Pepparkaka

Beskrivning

Åh, mjuk pepparkaka! Det är en doft som tar mig direkt tillbaka till min barndom i Småland, till julmarknader och farmors kök. Hon bakade alltid en stor, saftig pepparkaka som vi njöt av med glögg och pepparkakor. Det är en tradition jag håller väldigt kär, och jag delar gärna receptet med dig. Att baka är för mig inte bara att följa ett recept, det är att skapa minnen och dela med sig av värme – det är själva kärnan i vår svenska fika-kultur. Om du letar efter andra klassiska bakverk, kanske en saftig äppelkaka kan vara något?

Den här mjuka pepparkakan är lite extra speciell, för den är kryddad precis lagom och blir så otroligt mjuk och saftig. Det är ett recept mjuk pepparkaka som jag har förfinat genom åren, och jag är så glad att kunna dela det med dig. Den är perfekt att servera till jul, lucia, eller bara när du behöver något sött och tröstande. Visste du att du kan variera smaken genom att tillsätta lite rivet apelsinskal? Det ger en härlig friskhet! För en extra lyxig fika, prova att servera den med en klick vispad grädde och en sked lingon. Eller varför inte testa att göra en glasyr? Om du gillar att experimentera med smaker, kanske du vill prova en citron-smakaka?

Det här receptet på mjuk pepparkaka med frosting är verkligen enkelt att följa, även för nybörjare. Nyckeln till en lyckad kaka är att inte överarbeta smeten, och att använda rumstempererade ingredienser. Om du vill ha en glutenfri variant, kan du byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Och om du vill göra en mjuk pepparkaka med lingon direkt i kakan, kan du vända ner en halv deciliter lingon i smeten innan du häller den i formen. För mer inspiration, kolla in mina andra smakakor!

Jag hoppas att du kommer att njuta av den här mjuka pepparkakan lika mycket som jag och min familj gör. Det är en kaka som värmer både hjärta och själ, och som passar perfekt till en mysig stund med nära och kära. Glöm inte att dela dina bakverk med oss på sociala medier – jag älskar att se vad ni skapar! Och om du är sugen på något helt annat, kanske en brownie kan vara ett bra alternativ?

Ingredienser

Gör så här

1.

Smält smöret och låt det svalna.

2.

Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

3.

Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

4.

Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

5.

Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet. (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.) (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

6.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

7.

Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

8.

Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse! Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]