
Förberedelsetid: 0 min
Tillagningstid: 45 min
Plättar
Beskrivning
Åh, plättar! Minns jag som barn, hos mormor i Småland, hur vi samlades runt köksbordet, doften av smör och nybakade plättar fyllde hela huset. Det var alltid en speciell stund, en riktig "fika" med familjen. Att baka plättar är så mycket mer än bara matlagning, det är att skapa minnen. Jag delar gärna mitt recept på plättar med dig, så du också kan uppleva den glädjen!
Dessa plättar är ett grundrecept, perfekt för att börja med. Det är enkelt, snabbt och resultatet är alltid lika gott. Vill du variera dig kan du servera dem med allt från klassiskt strösocker och sylt till färska bär och vispad grädde. Om du är sugen på något lite mer avancerat, kanske en krämig topping? Eller varför inte prova att göra lite mindre plättar, som vi kallar krabbelurer, en annan favorit här i Småland – du hittar ett recept på krabbelurer här. För en lite lyxigare fika, komplettera med en kopp kaffe och kanske en bit toscakaka. Det är ju trots allt "fika" som är det viktigaste!
Det här plättar recept är verkligen ett måste i varje svenskt kök. Det är så otroligt mångsidigt! Du kan enkelt anpassa smeten efter dina egna preferenser. Vill du ha lite tjockare plättar, tillsätt lite mer mjöl. Vill du ha lite sötare, tillsätt lite socker. Och om du vill göra amerikanska plättar, kan du tillsätta lite bakpulver för att få dem extra fluffiga. För mer inspiration kring bakning, kolla in mina tips om pajdeg, det kan vara användbart för andra bakprojekt. Och glöm inte att en bra pannkakssmet kan också vara en bra utgångspunkt för plättar, se pannkakssmet för mer information.
Jag hoppas verkligen att du kommer att njuta av dessa recept plättar lika mycket som min familj och jag gör. Det är ett recept som går i generationer, och jag är så glad att kunna dela det med dig. Kom ihåg att det viktigaste är att ha kul i köket och att njuta av processen. Och glöm inte att bjuda in vänner och familj på en mysig "fika"! Kanske vill du också prova att baka en ananaspaj till fikat?
Ingredienser
Gör så här
Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet.
Vispa ner resten av mjölken och saltet.
Smält matfettet och blanda ner det i smeten.
Hetta upp en plättlagg på medelvärme. Lägg i lite matfett till första stekningen. Häll ett tunt lager smet i laggen.
När ytan stelnat och undersidan fått en fin färg är det dags att vända plättarna. Stek någon minut på andra sidan.
Lägg upp plättarna på en tallrik.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
