
Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 10 min
Scones Recept
Beskrivning
Åh, scones! De påminner mig så om barndomens söndagsfrukostar här i Småland. Min mormor brukade alltid baka dem, och doften av nybakade scones fyllde hela huset. Det är en sådan enkel njutning, och något jag verkligen vill dela med er. Att baka scones är en kär tradition, och jag hoppas att detta scones recept blir en favorit hos er också!
Dessa recept scones är perfekta till en lyxig fika, kanske med en kopp kaffe och en god vän. Jag har experimenterat med olika varianter genom åren, och även testat scones recept filmjölk för en lite syrligare smak. Men det här klassiska receptet är alltid en vinnare. Om du vill göra dem lite nyttigare kan du prova att tillsätta scones recept havregryn. För de som önskar ett alternativ, finns det även scones recept utan mjölk, vilket fungerar utmärkt med växtbaserade mjölkprodukter. För mer inspiration, kolla in mina smakakor med gräddfil, de är också underbara till fikat!
Det viktigaste med scones är att inte överarbeta degen. Den ska vara kladdig, och det är det som ger dem den där härliga, lite rustika texturen. Servera dem direkt från ugnen med en klick smör, din favoritmarmelad – jag älskar smakakor med hallon till – eller lite färskost. Om du vill variera dig, kan du titta på mina andra smakakor recept för mer inspiration. Eller varför inte prova en äppelpaj som komplement till fikat?
Scones är så mångsidiga! Du kan enkelt anpassa dem efter dina egna preferenser. Kanske vill du lägga till lite rivet citronskal, eller några bär? Möjligheterna är oändliga. Och glöm inte att en riktigt bra fika handlar om mer än bara maten – det handlar om att ta sig tid, koppla av och njuta av stunden. Här hittar du fler karleksmums recept för en extra lyxig fika!
Ingredienser
ost eller färskost (till servering)
marmelad (till servering)
Gör så här
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda vetemjöl, bakpulver, någon av smaksättningarna (se Tips nedan) och salt i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 2 (med blöta händer eller med hjälp av två skedar) kakor eller 8 bullar på en plåt med bakplåtspapper (för 8 st). Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
