Småkakor Kolakakor

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:32

Småkakor Kolakakor

Beskrivning

Åh, kolakakor! För mig, Elsa Lundström här från Småland, är det få saker som väcker så många barndomsminnen som doften av nybakade småkakor kolakakor. Jag minns hur min mormor alltid hade en burk full med dessa guldgula småkakor redo för fika, och det är ett recept jag själv värnar om. Det är en del av vår fika-kultur, att dela något hembakat med de man älskar. Om du letar efter andra klassiska småkakor, kanske du vill prova mina gammaldags smakakor?

Dessa småkakor kolakakor är inte bara goda, de är också otroligt enkla att baka. Det är ett perfekt recept att göra tillsammans med barnen, eller när du bara vill ha något snabbt och gott till kaffet. Jag brukar alltid ha alla ingredienser hemma, och det går fort att svänga ihop en sats. För en extra lyxig variant, prova att strö lite flingsalt över kakorna innan gräddning – det ger en fantastisk kontrast till sötman! Om du gillar kolasmak, kanske du också vill kolla in mina Karleksmums med kolaglasyr, eller till och med Salted Caramel Karleksmums.

Det här receptet vann faktiskt en tävling i Kalmar för många år sedan! Jag bakade dessa småkakor kolakakor och fick pris för att de var stans godaste. Det är ett recept som verkligen står mitt hjärta nära. Förutom dessa klassiska småkakor, så älskar jag att experimentera med olika smaker. Har du provat att göra choklad-smakakor? Eller kanske smakakor med mandelmassa? Och om du är ute efter glutenfria alternativ, så har jag massor av recept på glutenfria smakakor också.

Jag hoppas verkligen att du kommer att njuta av dessa småkakor kolakakor lika mycket som jag och min familj gör. Kom ihåg att fika är mer än bara att äta något gott – det är en stund att stanna upp, umgås och njuta av livet. Och med en burk full med dessa småkakor, är du redo för många mysiga fikastunder! Kolla gärna in min sida med smakakor recept för ännu mer inspiration!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175C.

2.

Rör smör och socker mjukt i en bunke.

3.

Häll ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Tillsätt sirapen, och blanda runt lite med en slev.

4.

Häll ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll.

5.

Dela bollen i tre delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till, alternativt tillsätta lite mer sirap.)

6.

Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter. (I min ugn blir det 12 min.)

7.

När kakorna är gyllenbruna, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]