
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 12 min
Småkakor med Chokladbitar Recept
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland. Här i Småland bakar vi mycket, särskilt inför helger och högtider. Att baka är en kär tradition som går i generationer, och jag delar gärna med mig av mina favoritrecept. Idag ska vi baka småkakor med chokladbitar – en riktig klassiker som alltid blir uppskattad!
Dessa småkakor med chokladbitar är verkligen något speciellt. De påminner mig om min mormor, som alltid hade en burk full med hembakade kakor. Det är en sådan mysig känsla att doften av nybakade kakor fyller huset. Om du letar efter andra härliga kakor, kanske du vill prova dessa smakakor recept eller kanske choklad smakakor? Dessa småkakor med chokladbitar är en variant av de klassiska amerikanska chocolate chip cookies, men med en svensk twist. De är perfekta till en kopp kaffe under en mysig fika, och passar utmärkt att ge bort som presenter.
När det kommer till ingredienser, så är det viktigt att använda bra kvalitet. Smöret ska vara rumsvarmt för att det ska bli lätt att vispa, och chokladen kan vara både mörk och ljus, beroende på vad du föredrar. Jag brukar använda både och! Om du vill experimentera, kan du även tillsätta lite nötter eller torkad frukt till degen. För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Vill du ha en annan typ av kaka, kanske en karleksmums kan vara något?
Ett litet tips är att inte grädda kakorna för länge, då blir de torra. De ska vara lite sega i mitten. Och glöm inte att putta ihop kanterna på kakorna direkt när de kommer ut ur ugnen, då får de en fin form. Om du vill ha extra sega kakor, kan du ställa dem i kylen en stund efter gräddningen. Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med chokladbitar lika mycket som jag gör! Och kom ihåg, bakning handlar om att ha kul och att dela med sig av glädjen. Kolla även in smakakor med daim för mer inspiration!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och ägg till en krämig massa.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Rör sist ner chokladen.
Dela degen i 16 bitar. Forma runda bollar.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper (8 stycken på varje plåt för de flyter ut). Platta till bollarna lite lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min.
Ta ut kakorna. När kakorna kommer ut ur ugnen har de flutit ut ganska mycket. Ta ett glas eller någon annan rund form och putta ihop kanterna på kakan så att den blir lite mindre och lite tjockare (gör detta direkt när kakorna är varma och nygräddade). Kakorna stelnar snabbt.
Lägg gärna på lite extra chokladknappar medan kakorna fortfarande är varma (eller hackad choklad på ytan eftersom chokladen åker in i kakan under gräddningen.)
Ställ gärna kakorna en stund i kylen för att stelna så blir de både sega, frasiga och ljuvligt goda.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
