Småkakor Vanilj

Förberedelsetid: 45 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:30

Småkakor Vanilj

Beskrivning

Åh, välkomna till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland är fikan en helig tradition, och inget slår doften av nybakade småkakor som sprider sig i huset. Idag delar jag med mig av mitt recept på klassiska småkakor vanilj, en riktig favorit hos både stora och små. Dessa spröda, smöriga kakor är perfekta till kaffet eller teet, och en självklarhet på varje fika.

Dessa småkaka med vanilj är mer än bara ett recept för mig; de är en påminnelse om min mormor, som alltid hade en burk full med hembakade kakor redo för besök. Hon lärde mig att det viktigaste i bakningen är kärleken och omtanken man lägger ner i det. Om du letar efter andra härliga småkakor, kanske du vill prova dessa småkaka med äggvita eller dessa småkakor choklad.

Receptet på dessa småkaka vanilj är enkelt och rakt på sak. Det handlar om att använda bra råvaror och att inte stressa. Nyckeln till spröda kakor är att kyla degen ordentligt och att inte grädda dem för länge. Om du vill variera smaken kan du tillsätta lite rivet citronskal eller mandelmassa. För en extra lyxig touch, prova att doppa kakorna i smält choklad – då får du en fantastisk vanilj och choklad småkaka! Kolla in småkakor till påsk för mer inspiration.

Och glöm inte att fikan är mer än bara kakor och kaffe. Det är en stund att stanna upp, umgås med nära och kära och njuta av livet. Jag hoppas att dessa småkakor vanilj kommer att förgylla din fika och skapa fina minnen. Om du vill ha ett glutenfritt alternativ, ta en titt på glutenfria småkakorna. Eller kanske du vill prova smakakor utan smör för ett lättare alternativ?

Ingredienser

Gör så här

1.

Vispa ihop smör och strösocker fluffigt.

2.

Vispa upp ägget lätt i en separat skål och blanda sedan ner det i smörfluffet.

3.

Tillsätt vetemjöl och vaniljpulver och blanda tills du får en formbar deg.

4.

Plasta in degen och ställ i kylen i 30 minuter.

5.

Ta en liten bit deg i taget och kavla ut på ett mjölat bord. Kavla ut degen ca 0,5 cm tunt och stansa ut kakor med kakformar. Jag älskar de som finns hos [My Perfect Day](https://silviakaka.se/recept/smakakor-med-apple), speciellt glassmotivet!

6.

Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg kakorna på den. Ställ plåten i kylskåpet i minst 30 minuter.

7.

Värm ugnen till 175 grader och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

8.

När kakorna har svalnat helt, dekorera med royal icing (glasyr). Börja med att täcka hela kakan och gör sedan finare detaljer.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]