
Förberedelsetid: 1H10 min
Tillagningstid: 12 min
Turkiska Småkakor
Beskrivning
Åh, mina kära vänner! Välkomna till mitt kök, här i Småland. Jag heter Elsa Lundström, och jag älskar att baka. Det är något speciellt med doften av nybakade kakor som sprider sig i huset, det påminner mig om min mormor och alla våra mysiga "fika"-stunder tillsammans. Idag ska vi baka Turkiska Småkakor, en riktig klassiker som alltid är lika uppskattad.
Dessa knapriga småkakor, eller smakakor som vi säger här i Sverige, är så enkla att göra, men smaken är helt fantastisk! Den delikata kombinationen av mandel och smör är oemotståndlig. Jag minns hur jag som liten alltid hjälpte min mamma att rulla ut degen och skära kakorna. Det är ett recept som går i generationer, och jag är så glad att kunna dela det med er. Om du letar efter andra härliga smakakor recept, så har jag många att välja mellan!
Turkiska Småkakor är perfekta till kaffet, eller som en liten godsak till eftermiddagsteet. De är också underbara att ta med sig som gåva. Jag brukar ofta baka en stor sats och ge bort till vänner och grannar. Vill du variera dig lite, så kan du testa att tillsätta lite rivet citronskal i degen, eller kanske en nypa kardemumma. För mer inspiration, kolla in mina smakakor med mandelmassa eller kanske smakakor med dadlar. Och om du är sugen på något annat sött, så rekommenderar jag varmt mina Karleksmums!
Dessa turkiska smakakor är verkligen ett måste i varje svenskt hem. De är en del av vår "fika"-kultur, och jag hoppas att de kommer att bli en favorit hos dig också. Glöm inte att kolla in mina andra smakakor med kanel och socker för ännu mer inspiration. Och om du vill ha en glutenfri variant, så har jag även glutenfria smakakor att erbjuda!
Ingredienser
Gör så här
Vispa smöret mjukt och luftigt med florsocker, äggvita och salt.
Byt vispen mot ett mjukt redskap och blanda ner vetemjöl och mandelspån och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plast och kyl den 1 timme.
Dela degen i 2 delar och rulla ut längder med 4-5 cm diameter på mjölad bänk. Lägg rullarna på bakplåtspapper och tryck till dem från alla håll till fyrkantiga degstänger. Ställ dem att stelna i kylen eller frysen en stund.
Sätt ugnen på 180°.
Skär upp en rulle i taget i 10-11 g bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna 10-12 minuter mitt i ugnen.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
