Vaniljbullar

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:36

Vaniljbullar

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat sedan jag var liten flicka, och det finns få saker som ger mig lika mycket glädje som att dela med mig av mina recept. Idag ska vi baka vaniljbullar – en riktig klassiker som alltid väcker minnen av barndomens fika med mormor. Det är en av de bästa traditionerna vi har här i Sverige, att samlas kring en kopp kaffe och nybakade bullar.

Dessa vaniljbullar är lite extra speciella, för vi delar degen och gör både kanelbullar och vaniljbullar på samma gång! Det är ett smart sätt att få lite av varje, och det blir så himla gott. Jag brukar också passa på att frysa in några, så att jag alltid har något gott att ta fram när suget sätter in. Om du gillar bullar, kanske du också vill prova mina lussekatter, särskilt fina till jul! Eller varför inte en klassisk toscakaka till kaffet?

Receptet på dessa vaniljbullar recept är enkelt att följa, även för dig som inte är van vid att baka. Det viktigaste är att använda bra råvaror och att ta dig tid. Och glöm inte att njuta av processen! Att baka ska vara roligt och avkopplande. Om du vill ha tips på hur du gör en perfekt pajdeg, så har jag ett bra recept på det också. Och om du letar efter något sött och snabbt, så rekommenderar jag mina kolasnittar.

Dessa vaniljbullar med vaniljkräm är perfekta till en mysig fika, och de är alltid ett uppskattat inslag på kalas och andra festligheter. Jag hoppas att du kommer att tycka om dem lika mycket som jag gör! Och kom ihåg, det viktigaste är att baka med kärlek. För det smakar man alltid.

Ingredienser

Gör så här

1.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme ca 37°. Häll mjölken över jästen, rör om så att jästen löser sig.

2.

Tillsätt salt, socker, vaniljsocker, smör, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

3.

Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.

4.

Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut till rektanglar, ca 30x45 cm.

5.

Bred ut fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda .

6.

Tvinna degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

7.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]