
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 10 min
Vaniljbullar
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat sedan jag var liten flicka, och det finns få saker som ger mig lika mycket glädje som att dela med mig av mina recept. Idag ska vi baka vaniljbullar – en riktig klassiker som alltid väcker minnen av barndomens fika med mormor. Det är en av de bästa traditionerna vi har här i Sverige, att samlas kring en kopp kaffe och nybakade bullar.
Dessa vaniljbullar är lite extra speciella, för vi delar degen och gör både kanelbullar och vaniljbullar på samma gång! Det är ett smart sätt att få lite av varje, och det blir så himla gott. Jag brukar också passa på att frysa in några, så att jag alltid har något gott att ta fram när suget sätter in. Om du gillar bullar, kanske du också vill prova mina lussekatter, särskilt fina till jul! Eller varför inte en klassisk toscakaka till kaffet?
Receptet på dessa vaniljbullar recept är enkelt att följa, även för dig som inte är van vid att baka. Det viktigaste är att använda bra råvaror och att ta dig tid. Och glöm inte att njuta av processen! Att baka ska vara roligt och avkopplande. Om du vill ha tips på hur du gör en perfekt pajdeg, så har jag ett bra recept på det också. Och om du letar efter något sött och snabbt, så rekommenderar jag mina kolasnittar.
Dessa vaniljbullar med vaniljkräm är perfekta till en mysig fika, och de är alltid ett uppskattat inslag på kalas och andra festligheter. Jag hoppas att du kommer att tycka om dem lika mycket som jag gör! Och kom ihåg, det viktigaste är att baka med kärlek. För det smakar man alltid.
Ingredienser
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme ca 37°. Häll mjölken över jästen, rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker, vaniljsocker, smör, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut till rektanglar, ca 30x45 cm.
Bred ut fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda .
Tvinna degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
