Lussekatter

Förberedelsetid: 40 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:40

Lussekatter

Beskrivning

Åh, lussekatterna! Minns jag som barn, hur spännande det var att få hjälpa mormor i köket när det var dags att baka inför Lucia. Doften av saffran fyllde hela huset, och det var alltid ett sådant mysigt stämning. Att baka lussekatter recept är mer än bara ett recept, det är en tradition som jag håller väldigt kär. Det är en del av vår svenska jul, och jag vill gärna dela den glädjen med er.

Dessa klassiska lussekatter, eller lussebullar som de också kallas, är en självklarhet på julbordet. Formen, ofta ett vackert S, kallas julgalt eller enkel kuse, och att forma dem till gullvagnar eller julkors är en rolig detalj. Om du letar efter andra härliga bakverk till jul, kanske en smulpaj här kan vara något? Eller varför inte prova att baka en tårta här? Men tillbaka till våra lussekatterna – de är inte bara vackra att titta på, de är också otroligt goda! För en extra lyxig variant, prova att göra kesella lussekatter, de blir extra saftiga och fluffiga. Om du vill ha en annan variant av saffransbakverk, kolla in mina recept på saffransbullar.

När degen jäst och du formar lussekatterna, var inte rädd för att experimentera med olika former. Det viktigaste är att ha kul! Glöm inte att garnera med russin, det är ju en del av charmen. Och om du vill ha en snabbare variant av bakning, kanske du vill kolla in mina recept på smakakor med gräddfil eller snabba smakakor med choklad. Men för mig är det just den här långsamma processen, doften av saffran och den varma känslan av tradition som gör lussekatterna så speciella. Jag hoppas att du får lika mycket glädje av att baka dem som jag får!

För att få bästa resultat, använd ett fint vetemjöl och se till att mjölken är fingervarm. En lös deg är nyckeln till fluffiga lussekatterna. Och glöm inte att låta dem svalna under en bakduk, det gör dem ännu saftigare. Om du vill ha mer inspiration till bakning, kolla in mina andra recept på smakakor eller kanske en kladdkaka här. Lycka till med bakningen!

Ingredienser

Gör så här

1.

Smält matfettet i en kastrull.

2.

Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

3.

Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.

4.

Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.

5.

Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.

6.

Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

7.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

8.

Lussekatt/Julgalt: Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

9.

Dubbel Lussekatt/Gullvagn: Lägg 2 längder intill varandra och rulla ändarna utåt.

10.

Julkors: Lägg 2 enkla Lussekatter i kors över varandra.

11.

Lindebarn: Vik längden på mitten och sno ihop ”benen”.

12.

Lilja: Vik längden på mitten och rulla ändarna utåt.

13.

Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.

14.

Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.

15.

Värm ugnen till 250°C.

16.

Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.

17.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.

18.

Låt svalna på galler under bakduk.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]