Arabiska Småkakor

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:20

Arabiska Småkakor

Beskrivning

Åh, dessa arabiska småkakor! Jag minns hur min mormor brukade baka dem till Eid, doften av kardemumma fyllde hela huset. Det är en smak av barndomen, en varm kram i varje tugga. Här i Småland, är vi kanske mer kända för våra klassiska smakakor, men dessa har en speciell plats i mitt hjärta. Jag delar gärna med mig av detta recept, så att du också kan uppleva den magiska smaken.

Dessa arabiska småkakor, fyllda med söta dadlar och krispiga valnötter, är en riktig delikatess. De är perfekta till fikat, kanske tillsammans med en kopp starkt kaffe. Om du letar efter andra härliga smakakor recept, så kanske du vill prova mina smakakor med äpple eller de klassiska gammaldags smakakorna. Jag har också många varianter på smakakor, så det finns något för alla smaker!

Det fina med dessa arabiska småkakor är att de är relativt enkla att göra, även om det tar lite tid. Nyckeln till ett bra resultat är att använda riktigt bra dadlar och smör. Jag brukar köpa dadlar i vakuumförpackning, det gör det så mycket enklare. Om du vill ha en glutenfri variant, kan du kolla in mina glutenfria smakakor. Och för dig som föredrar att undvika smör, finns det recept på smakakor utan smör.

Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa arabiska småkakor lika mycket som jag och min familj gör. De är en perfekt avslutning på en mysig dag, eller en fin gåva till någon du tycker om. Glöm inte att kolla in mina andra recept på smakakor med mandelmassa och smakakor med nötter för ännu mer inspiration! Och om du är sugen på något annat sött, kanske en karleksmums skulle passa?

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Kärna ur dadlarna och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa.

3.

Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna.

4.

Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp.

5.

Rör ner socker och kardemumma.

6.

Rör ner mjölet i omgångar tills du får en smidig deg (sikta, sila gärna mjölet så får du mer luft i degen).

7.

Ta ut små bitar av degen och platta ut i handen, lägg i fyllning och vik igen kanterna och forma kakan som du vill. Det går att göra småkakor eller större kakor, avlånga eller små bollar. Man kan också använda speciella formar.

8.

Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i cirka 10-15 minuter (beroende på ugn) och låt svalna. De ska få lite färg. Pudra över florsocker innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]