
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 10 min
Småkakor med Nötter
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här bakar vi inte bara bröd, vi skapar minnen. Dessa småkakor med nötter är en riktig klassiker i vår familj, och jag minns hur min mormor alltid hade en burk fulla med dem redo för fika. Det är något speciellt med doften av nybakade kakor som fyller huset, eller hur? Jag hoppas att du kommer att njuta av dem lika mycket som vi gör!
Dessa småkakor med nötter är så smidiga att baka, och det bästa är att du kan använda precis de nötter du har hemma. Hasselnötter är fantastiska, men valnötter eller pekannötter fungerar också utmärkt. Om du vill ha en lite lyxigare variant, kan du prova att göra småkakor med choklad och nötter – en kombination som alltid är en hit! För de som föredrar en lite grövre textur, rekommenderar jag att du kollar in receptet på glutenfria smakakor. Om du letar efter andra typer av småkakor, så har vi många varianter, som till exempel småkakor med äpple eller småkakor med mandelmassa. Vill du ha en kaka till kaffet? Då kanske en kaffekaka passar bättre!
När det kommer till nötterna, så kan du använda både småkakor med malda nötter och småkakor med hackade nötter, beroende på vad du föredrar. Jag brukar variera beroende på vilket humör jag är på. För en extra touch av jul, kan du prova att göra småkakor till påsk eller lussebullar. Och om du vill ha något riktigt festligt, så är karleksmums alltid ett bra val! Glöm inte att fika är en viktig del av den svenska kulturen, och dessa kakor är perfekta att servera med en kopp kaffe eller te.
Dessa småkakor är inte bara goda, de är också perfekta att ta med sig som gåva. En liten burk med hembakade småkakor med nötter är alltid uppskattat. Om du vill experimentera med smaker, kan du även prova att tillsätta lite kanel eller kardemumma i smeten. För en ännu enklare variant, kolla in småkakor utan smör. Och om du är sugen på något riktigt sött, så rekommenderar jag kladdkaka eller karleksmums med kolaglasyr!
Ingredienser
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda det med socker och havregryn.
Vispa vitorna hårt och vänd ner dem. Klicka ut kakor på en plåt med bakpapper. Lägg en nötkärna på varje.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
