Banankaka

Förberedelsetid: 5 min

Tillagningstid: 55 min

Portioner:12

Banankaka

Beskrivning

Åh, banankaka! Här i Småland, där jag vuxit upp, är det en klassiker som alltid värmer hjärtat. Min mormor brukade alltid säga att den bästa banankaka recept är det som räddar de allra mognaste bananerna från att slängas. Det är en så enkel, men otroligt givande bakning. Jag minns hur vi alltid hade en bit banankaka till vårt eftermiddagsfika, tillsammans med en kopp kaffe och kanske några hembakade smakakor med gräddfil.

Den här banankakan är inspirerad av den amerikanska 'banana bread', men med en liten svensk twist – lite extra kanel, förstås! Det är verkligen världens godaste banankaka, om jag får säga det själv. Den är perfekt fuktig och saftig, och doften av kanel sprider sig i hela huset när den gräddas. Om du älskar banankaka med choklad, kan du enkelt tillsätta lite chokladbitar i smeten. Eller varför inte prova att göra en variant med smak av kladdkaka och daim? Det finns så många möjligheter! För en lite lättare variant, kolla in glutenfria smakakor.

Att baka banankaka är en perfekt aktivitet för en regnig dag, eller när du bara vill ha något gott att fika på. Det är också en fantastisk idé att frysa in den – då har du alltid en bit lycka redo att värmas upp. Jag brukar ofta baka en stor sats och frysa in i portioner. Och om du gillar att experimentera med bakning, så kanske du vill prova att göra karleksmums eller kanske en äppelpaj. Det finns så mycket gott att baka!

Den här banankakan är verkligen en hyllning till fika-kulturen, och jag hoppas att den kommer att ge dig lika mycket glädje som den ger mig. Och glöm inte att kolla in mina andra smakakor recept för ännu mer inspiration!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.

2.

Smörj och bröa en avlång form, ca 1 ½ liter.

3.

Smält smöret i en liten kastrull. Häll i mjölken och ställ åt sidan.

4.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

5.

Skala och mosa bananerna.

6.

Blanda mjöl med kanel och bikarbonat.

7.

Vänd ner banan och mjöl i äggblandningen.

8.

Rör snabbt i smörblandningen och häll smeten i formen.

9.

Grädda banankakan i nedre delen av ugnen 55-60 min. Testa med en sticka att kakan är klar.

10.

Vänta med att skära upp banankakan tills den har svalnat. Låt svalna på galler.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]